Britskí piloti podnikajú nálety v Sýrii aj napriek chýbajúcemu mandátu

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 12:41 • 2 min
Britskí piloti podnikajú nálety v Sýrii aj napriek chýbajúcemu mandátu

LONDÝN - Piloti Spojeného kráľovstva sa zúčastňujú na náletoch voči tzv. Islamskému štátu (IS) v Sýrii, a to napriek chýbajúcemu mandátu zo strany britského parlamentu. V reakcii na podnet aktivistov to dnes potvrdilo britské ministerstvo obrany, ktoré citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zdôraznilo, že britské ozbrojené sily ako také sa na leteckých útokoch na sýrskom území nepodieľajú. Vyskytli sa však prípady, keď britskí letci podnikli nálety na sýrskom území v rámci operácií spojeneckých západných krajín.

 

"Britský vojenský personál pridružený k americkým, francúzskym, kanadským ozbrojeným silám má oprávnenie byť nasadzovaný spolu s ich jednotkami, aby sa podieľal na operáciách voči IS," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva v Londýne.

 

Rezort týmto spôsobom reagoval na otázku ľudskoprávnej organizácie Reprieve, ktorá požadovala odpoveď na základe britského zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Skupina totiž získala dokumenty nasvedčujúce tomu, že na bombardovacích misiách v Sýrii sa už nejaký čas podieľajú aj britskí piloti.

 

Hovorca ministerstva podčiarkol, že nálety voči IS vykonával len malý počet britských pilotov. Keďže pritom podliehali veleniu spojencov, fakticky tak podľa hovorcu operovali ako vojaci iných krajín. Podľa hovorcu sa ale v súčasnosti žiadni britskí piloti v regióne nenachádzajú.

 

Premiérovi Spojeného kráľovstva Davidovi Cameronovi sa v roku 2013 nepodarilo získať súhlas britských poslancov na vojenský zásah v Sýrii. Parlament dal zelenú len podobnej misií v susednom Iraku.

 

Nedávno Cameron vyzval poslancov, aby zvážili, či sa Londýn nemá pripojiť ku koaličným náletom proti cieľom IS v Sýrii, ktoré podniká medzinárodná koalícia pod vedením USA. Británia v súčasnosti vykonáva v sýrskom vzdušnom priestore len hliadkovacie a tankovacie lety.

 

Skupina Reprieve v súvislosti s dnešným odhalením kritizovala, že britská vláda v tejto otázke dlhodobo zavádzala britskú verejnosť aj parlament.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies