Britskí lekári potvrdili vyše 200-ročnú diagnózu

NETKY.SK • 27 December 2016, 11:54 • 2 min
Britskí lekári potvrdili vyše 200-ročnú diagnózu

BRATISLAVA - Britskí lekári potvrdili vyše 200-ročnú diagnózu, ktorú svojho času určil škótsky chirurg John Hunter.

slovakia

left justify in out

Ten v roku 1786 diagnostikoval pacienta “s nádorom tvrdým ako kosť“, čo bol podľa súčasných odborníkov z nemocnice Royal Marsden v Londýne osteosarkóm - rakovinový nádor kosti. Svoje zistenia zverejnili v odbornom časopise British Medical Journal, kde sa zároveň ospravedlnili za oneskorenú analýzu a porušenie čakacej doby na liečenie rakoviny, keďže, ako podotkli, ich inštitúcia vznikla až v roku 1851.
 

“Začalo to tak trochu ako výskum zo zábavy, ale prekvapilo nás ako John Hunter prenikol do podstaty veci,“ uviedla pre spravodajský portál BBC členka výskumného tímu Christina Messiou, ktorá sa venuje výskumu sarkómov (zhubných nádorov spojivového tkaniva, pozn. red.). So svojimi kolegami skúmala lekárove spisy a vzorky, ktoré sa zachovali v Hunterovom múzeu v Londýne.

 

Medzi nimi je aj zápis o mužovi, ktorý v roku 1786 prišiel do Nemocnice svätého Juraja, kde chirurg pracoval, s tvrdou zdureninou na predkolení. “Zdalo sa to byť zhrubnutím kosti, veľmi rýchlo to rástlo. Po preskúmaní chorej časti sme zistili, že sa skladá z látky nádorového druhu obklopujúcej spodnú časť stehennej kosti, pričom sa zdá, že pochádza z kosti samotnej,“ napísal vtedy lekár, ktorý pacientovi chorú nohu amputoval. Mužovi sa však stav zhoršil a sedem týždňov po operácii skonal. Po pitve Hunter zistil, že sa nádor rozšíril do pľúc, osrdcovníka a rebier.
 

“Pri pohľade na dané exempláre mi celkom rýchlo napadla diagnóza osteosarkómu a záznam Johna Huntera bol prekvapivo presný a sedel na to, čo vieme o správaní sa tejto choroby. Veľký objem útvarov nových kostí a vzhľad prvotného nádoru sú naozaj charakteristické pre osteosarkóm,“ uviedla Messiou na margo vzoriek z pitvy. Na potvrdenie diagnózy použili s kolegami modernú skenovaciu technológiu.

 

Podľa odborníčky je okrem diagnózy pôsobivý aj Hunterov postup pri liečení pacienta. “Sledoval podobné princípy, ktorými by sme sa riadili aj v súčasnosti,“ uviedla pre BBC. Lekári z londýnskej nemocnice Royal Marsden zároveň veria, že dané vzorky ponúknu možný obraz zmien rakoviny v priebehu storočí. “Je to štúdia rakoviny za uplynulých 200 rokov a ak máme byť úprimní, nevieme, čo nájdeme. Ale bolo by zaujímavé zistiť, či môžeme spojiť rizikové faktory životného štýlu s rozdielmi, ktoré vidíme medzi historickou a súčasnou rakovinou. Máme so vzorkami veľké plány,“ vysvetlila Messiou, ktorá spolu s kolegami plánuje mikroskopicky a geneticky preskúmať viacero Hunterových historických vzoriek a porovnať ich so súčasnými exemplármi.

 

John Hunter bol od roku 1776 chirurgom britského kráľa Juraja III., pričom je považovaný za jedného z priekopníkov chirurgie, ktorú postupne menili na vedeckú disciplínu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies