Britskí labouristi: Za zotrvanie v EÚ budeme bojovať za každých okolností

NETKY.SK • 14 September 2015, 12:13 • 2 min
Britskí labouristi: Za zotrvanie v EÚ budeme bojovať za každých okolností

LONDÝN - Britská opozičná Labouristická strana bude bez ohľadu na okolnosti bojovať za zotrvanie Spojeného kráľovstva v Európskej únii, povedal dnes v rádiu BBC nový zahraničnopolitický hovorca strany Hilary Benn.

slovakia

left justify in out

"Zostaneme a budeme spoločne bojovať za lepšiu Európu. Povedieme kampaň za zotrvanie v Európskej únii," citovala ho agentúra Reuters. Na otázku, či Labouristická strana podporí zotrvanie v únii za akýchkoľvek okolností, Benn odpovedala: "Za všetkých okolností".

 

Politický veterán Jeremy Corbyn (66), ktorý sa v sobotu stal novým predsedom labouristov, hlasoval v referende v roku 1975 proti členstvu Británie v EÚ, pripomenula agentúra Reuters.

 

Corbyn je zástupcom krajne ľavicového krídla strany a ostrým kritikom úsporných opatrení vlády a britského členstva v NATO. Za svojho tieňového ministra financií dnes vymenoval bývalého odborárskeho funkcionára Johna McDonnella, ktorý chce uvaliť vyššie dane na bohatých a podniky.

 

"Potrebujeme ekonomickú stratégiu, ktorá bude riešiť chybné podkladové základy nášho ekonomického systému," napísal v auguste McDonnell v denníku Guardian. Dodal, že "verejné vlastníctvo zohráva významnú úlohu, ale bude to prostredníctvom šikovných foriem spoločného vlastníctva a kontroly z 21. storočia."

 

McDonnell patrí rovnako ako Corbyn ku krajne ľavicovému krídlu strany. V roku 2010 vyvolal kontroverziu poznámkou, že keby sa mohol vrátiť do 80. rokov, zavraždil by Margaret Thatcherovú, bývalú konzervatívnu britskú premiérku v rokoch 1979-90. Neskôr sa za svoje slová ospravedlnil - s tým, že iba žartoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies