Britskí archeológovia zrejme objavili pozostatky kráľa Richarda III.

NETKY.SK • 13 September 2012, 06:43 • 2 min
Britskí archeológovia zrejme objavili pozostatky kráľa Richarda III.

Britskí archeológovia zrejme objavili pozostatky kráľa Richarda III.

slovakia

left justify in out

img

Nepriame dôkazy naznačujú, že kostra s abnormalitami chrbtice a rozštiepenou lebkou, objavená pri vykopávkach v britskom Leicesteri, patrí nezvestnému anglickému kráľovi Richardovi III., ktorý zahynul v bitke o Bosworth v roku 1485. Oznámili to britskí archeológovia.
      Domnienku potvrdí či vyvráti porovnanie DNA z kostí s potomkami Richardovej rodiny, ktoré urobí Univerzita v Leicesteri, informovala BBC. 
      Ak sa nález potvrdí, pôjde zrejme o archeologický objav desaťročia.
      Kráľ Richard III. bol posledným z rodu Yorkovcov. Zomrel vo vojne ruží, po ktorej Plantagenetovcov na anglickom tróne vystriedali Tudorovci.
      Hovorca Univerzity v Leicesteri povedal, že dôkazy, že ide o Richarda III., zahŕňajú známky predsmrtnej traumy na lebke a hrot šípu v oblasti chrbtice. Richarda III. podľa niektorých zdrojov strhli v boji z koňa a zabili ranou do hlavy. Kostra tiež vykazuje vážnu skoliózu, dospelý muž, ktorému patrila, musel mať jedno rameno vyššie. 
      Kráľ, ktorý bol v bitke porazený, bol pochovaný vo františkánskom kláštore Greyfriars. Ten bol v 30. rokoch 16. storočia zrovnaný so zemou. Archeológovia nedávno lokalizovali miesto, kde stával - dnes je tam mestské parkovisko. Výkopové práce na ňom sa začali 25. augusta a odhalili zvyšky kláštora a kostola.
      "Extrahovali sme zuby z lebky, máme stehennú kosť a sme optimistami, že z nich dostaneme dobrú vzorku DNA," citovala BBC doktorku Turi Kingovú, ktorá povedie analýzu DNA. 
      Očakáva sa, že výsledky testov budú známe o 12 týždňov.

Zdroj: TASR/BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies