Britskí a lotyšskí vedci potvrdili, že lieky schválené v EÚ sú neúčinné v boji proti rakovine

NETKY.SK • 5 Október 2017, 09:57 • 2 min
Britskí a lotyšskí vedci potvrdili, že lieky schválené v EÚ sú neúčinné v boji proti rakovine

LONDÝN - Proces schvaľovania liekov proti rakovine v Európe vyvoláva otázky týkajúce sa účinnosti. Výskumníci uviedli, že iba polovica liekov na rakovinu schválených európskymi regulátormi v posledných rokoch pacientom skutočne pomáha v boji so zákernou chorobou. Mnohé z týchto liekov boli pritom schválené bez akéhokoľvek presvedčivého dôkazu o ich účinnosti.

slovakia

left justify in out

Nová štúdia vedcov v Británii a Lotyšsku ukázala, že Európska lieková agentúra (EMA) schválila 39 nových liekov proti rakovine v rokoch 2009 až 2013 bez akýchkoľvek dôkazov, že by boli skutočne účinné. Počas tohto obdobia bolo schválených celkovo 68 liekov. "Boli sme celkom prekvapení vysokým podielom liekov vstupujúcich na trh bez doložených dôkazov o ich účinnosti," informoval Huseyin Naci jeden z autorov štúdie.
 
Vedci zistili, že len asi polovica schválených liekov významne zlepšila prežitie pacientov alebo ich kvalitu života. Účinnosť zostávajúcich liekov bola "neistá". "Táto situácia má negatívne dôsledky pre pacientov a verejné zdravie," uviedli vedci na záver štúdie, ktorú zverejnili počas minulého týždňa v lekárskom časopise BMJ.

 

img

 

"Keď sú drahé lieky, ktoré nemajú klinicky významné výhody, schválené a platené v rámci verejne financovaných systémov zdravotnej starostlivosti, môžu byť poškodení jednotliví pacienti, dôležité zbytočné spoločenské zdroje a podceňovanie poskytovania spravodlivej a cenovo dostupnej starostlivosti," uviedli autori.

 

EMA uviedla, že "diskutuje o dôkazoch, ktoré podporujú lieky proti rakovine, a víta ďalšiu diskusiu na túto tému."

 

img
 
Naci uviedol, že regulačný systém schvaľovania liekov je nefunkčný, pretože si nevyžaduje preukázateľné výsledky od samotných výrobcov a dodávateľov liekov, pričom dôkazy, ktoré by mali zlepšiť kvalitu či predĺžiť život pacientom liečiacich sa na rakovinu, chýbajú. Vedci apelujú na EMU, aby si účinky liekov žiadala automaticky, podrobila ich potrebným testom a až na základe vyhodnotenia pridala daný liek na trh. Štúdia ďalej preukázala, že spomedzi 23 liekov bolo účinných iba 12. Medzi lieky, ktoré ukázali, že pomáhajú pacientom, boli Herceptin, často používané na liečbu rakoviny prsníka, a Zytiga pre rakovinu prostaty.

 

img

 

Je smutné, že agentúra, ktorá sa má orientovať iba na to, aby sa k pacientom dostali len tie najlepšie a najúčinnejšie lieky, ich dostatočne netestuje, pričom tieto liečivá stoja približne 85-tisíc eur ročne na jedného pacienta. Jediný, kto z toho profituje, sú farmaceutické spoločnosti, ktoré v skutočnosti nezaujíma nič iné len zisk. Dôkazom je aj fakt, že tieto spoločnosti boli zásadne proti, aby sa pri liečbe začala používať graviola, ktorá je 10-tisíc krát silnejšia v porovnaní s chemoterapiou pri liečení mnohých typov rakovín. Obzvlášť jadierka tohto zázračného ovocia dokážu ničiť malígne bunky a zdravé bunky zachovať, čo sa nedá povedať o toxických chemoterapeutických liekov.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies