Britskému ministrovi obrany sa dovolal podvodník vydávajúci sa za Šmyhaľa

NETKY.SK • 19 Marec 2022, 11:00 • 2 min
Britskému ministrovi obrany sa dovolal podvodník vydávajúci sa za Šmyhaľa

LONDÝN – S britským ministrom obrany Benom Wallaceom sa vo štvrtok cez videohovor spojil pravdepodobne ruský podvodník, ktorý sa vydával sa ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

slovakia

left justify in out

Zdroj z britského ministerstva obrany uviedol, že videohovor medzi Wallaceom a podvodníkom trval približne desať minút. Podvodník kládol ministrovi otázky týkajúce sa ukrajinskej zahraničnej politiky. Na to, aby jeho trik vyzeral autenticky, si za seba do pozadia umiestnil ukrajinskú vlajku.

 

Wallace, ktorý bol v čase rozhovoru na oficiálnej návšteve v Poľsku, nadobudol podozrenie, že netelefonuje so skutočným ukrajinským premiérom, keď začal dostávať čoraz zvláštnejšie otázky. Podvodník sa ho v istom momente spýtal: „Dostali ste tú látku, ktorú sme poslali?“ Minister mu odpovedal, že netuší, o čom je reč. Podvodník údajne spomínal aj rôznych ľudí, o ktorých minister obrany nikdy nepočul. Keď už bolo Wallaceovi jasné, že ide o podvodný telefonát, hovor okamžite ukončil.

 

Britské ministerstvo obrany sa rozhodlo na incident verejne poukázať, aby odhalilo túto taktiku. Wallace o podvode informoval na Twitteri. „Žiadne ruské dezinformácie, prekrúcanie ani špinavé triky nemôžu odvrátiť pozornosť od porušovania ľudských práv a nezákonnej invázie Ruska na Ukrajinu. Zúfalý pokus,“ napísal minister.

 

 

Podľa Sky News bol hovor uskutočnený prostredníctvom služby Teams alebo inej formy videokonferencie. Nie je jasné, ako sa podvodníkovi podarilo oklamať predstaviteľov ministerstva, že je ukrajinským premiérom. Wallace medzičasom nariadil okamžité vyšetrenie tohto narušenia bezpečnosti.

 

Možno vás zaujme: Rusko a Ukrajina sa priblížili k dohode o neutrálnom štatúte



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona