Britskej veľkobanke Barclays ukradli údaje o 27-tisíc klientoch

NETKY.SK • 9 Február 2014, 13:43 • 2 min
Britskej veľkobanke Barclays ukradli údaje o 27-tisíc klientoch

LONDÝN - Informácie o klientoch Barclays sa predávali po 50 GBP za jeden komplet, medzi ktorými boli čísla ich pasov a údaje o ich zdravotnom stave.

slovakia

left justify in out

Britská veľkobanka Barclays ide zo škandálu do škandálu. DPA informuje, že došlo ku krádeži údajov jej 27.000 klientov, ktoré kúpili burzoví obchodníci. Agentúra sa odvoláva na dnešné vydanie britských novín Mail on Sunday.

Hovorkyňa banky dnes potvrdila, že vo veci prebieha vyšetrovanie. Vo vyhlásení ďakuje banka denníku, "že nás na to upozornil". Informácie však dostali aj viaceré vládne úrady.

Hovorkyňa dodala, že banka spolupracuje s úradmi a bude sa usilovať o to, aby sa zistili páchatelia činu.

Informácie o klientoch Barclays sa predávali po 50 GBP (60,14 eura) za jeden komplet, medzi ktorými boli čísla ich pasov a údaje o ich zdravotnom stave. Údajne obsahovali aj hodnotenie rizika v prípade finančných obchodov s nimi.

Spravodajský portál News Business BBC vlani informoval o zapojení veľkobanky do ovplyvňovania londýnskej medzibankovej úrokovej sadzby (Libor). Za jej účasť v ňom dostal ústav pokutu 290 miliónov GBP. Jej dvaja hlavní manažéri Bob Diamond a Marcus Agius rezignovali na funkcie.

Vlani v septembri sa v súvislosti s Barclays vynorili dva nové škandály za 24 hodín. Jeden z nich súvisel s nekorektným úročením pôžičiek súkromným osobám, čím banka porušila zákon o spotrebiteľských úveroch. Išlo o prax, ktorá sa v banke uplatňovala od roku 2008. Banka stratila nielen veľa klientov, ale bude im musieť vrátiť stovky miliónov libier, ktoré získala od klientov neoprávnene.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies