Britského moslimského kazateľa, ktorý podporoval terorizmus, zavreli na päť a pol roka

NETKY.SK • 6 September 2016, 17:02 • 2 min
Britského moslimského kazateľa, ktorý podporoval terorizmus, zavreli na päť a pol roka

LONDÝN - Britského radikálneho islamského kazateľa Anjema Choudaryho, ktorý verejne podporil teroristickú organizáciu Islamský štát (IS), poslal dnes londýnsky súd na päť a pol roka do väzenia. Choudary (49) bol uznaný za vinného v júli po tom, ako na internete prisahal vernosť IS.

slovakia

left justify in out

Kazateľ svojím konaním porušil britský protiteroristický zákon, informuje agentúra DPA. Choudary sa už v minulosti vyhol trestnému stíhaniu, a to napriek svojej podpore zakázanej extrémistickej skupiny Muhádžirún (Emigranti), ako aj usvedčeniu niekoľkých jeho stúpencov zo skutkov súvisiacich s terorizmom.

 

Choudary však na seba upútal pozornosť úradov svojou podporou džihádistickej sekty IS v niekoľkých prejavoch zverejnených na webovej stránke YouTube a vyjadreniami, že uznáva kalifát vyhlásený IS na obsadených územiach. Spolu s Choudarym si rozsudok vypočul aj jeho stúpenec Mohammed Mizanur Rahman.

 

Sudca označil počas pojednávania Choudaryho za "vypočítavého a nebezpečného". Fundamentalistu pakistanského pôvodu, narodeného vo východnom Londýne, ako aj zakázané organizácie, ktoré pomáhal viesť, bezpečnostné zložky obviňujú z radikalizácie mladých ľudí vrátane vrahov britského vojaka Leeho Rigbyho.

 

Choudary nikdy neodsúdil žiadne útoky spáchané islamskými fanatikmi, a to ani tie v Londýne z roku 2005, pri ktorých zomrelo vyše 50 ľudí. Ako vyštudovaný právnik dokázal umne využívať limity slobody prejavu i priestoru, ktorý mu pravidelne poskytovali britské verejnoprávne médiá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies