Britské univerzity sa obávajú úniku mozgov po brexite

NETKY.SK • 10 Jún 2017, 10:53 • 2 min
Britské univerzity sa obávajú úniku mozgov po brexite

LONDÝN - Britské univerzity sa obávajú úniku mozgov po brexite. V uplynulom roku z nich totiž odišlo viac ako 1300 akademikov z Európskej únie (EÚ).

slovakia

left justify in out

Podľa údajov z desiatok britských univerzít v uplynulých dvoch rokoch stúpol počet odborníkov z EÚ, ktorí sa vrátili domov, o 30 %.

 

Medzi "najpostihnutejšími" univerzitami je svetoznáma Cambridge, ktorá v minulom roku prišla o 184 zamestnancov, čo je o 35 % viac ako v rokoch 2014 - 2015. Nasleduje univerzita v Edinburgu, ktorá stratila 96 zamestnancov z EÚ, zatiaľ čo v rokoch 2014 - 2015 ju opustilo 62 európskych akademikov. V týchto údajoch však nie sú zahrnutí noví pracovníci z EÚ.

 

Celkovo 64 univerzít, ktoré poskytli údaje za uplynulý rok, uviedlo, že ich opustilo 1393 odborníkov z EÚ. A hoci v mnohých prípadoch sú tieto odchody zatiaľ súčasť normálneho ukončenia stáží, univerzity sa obávajú, že ak vláda po brexite odmietne zaručiť práva občanom z EÚ, bude to mať negatívny vplyv na ich schopnosť udržať si európskych zamestnancov.

 

Nedávna analýza spoločnosti Russell Group, ktorá zastupuje 24 vedúcich univerzít v Spojenom kráľovstve, odhalila, že na univerzitách vo Veľkej Británii pracuje 24.860 zamestnancov z iných krajín EÚ, čo predstavuje 23 % všetkých akademických pracovníkov.

 

"Tieto zistenia sú znepokojujúce a poukazujú na to, aké škodlivé môže byť, ak vláda odmietne garantovať práva zamestnancom z EÚ," uviedla Sally Huntová, generálna tajomníčka zväzu univerzít a vysokých škôl, podľa ktorej prístup vlády k migrantom vytvára na univerzitách nebezpečnú neistotu.

 

"Vo svojej podstate je vysokoškolské vzdelávanie medzinárodné a cezhraničná výmena vedomostí je rozhodujúca pre jeho úspech," pripomenula. A zdôraznila, že ak si chcú britské univerzity udržať vynikajúcu povesť a punc výnimočnosti, nesmú mať zviazané ruky, pokiaľ ide o prilákanie a udržanie zahraničných talentov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies