Britské nemocnice napadli hackeri, nefungovali počítače ani telefóny

NETKY.SK • 12 Máj 2017, 19:04 • 2 min
Britské nemocnice napadli hackeri, nefungovali počítače ani telefóny

LONDÝN - Počítačové systémy nemocníc v rôznych častiach Anglicka vyradil dnes z činnosti predpokladaný rozsiahly útok hackerov. Vážne problémy hlásili napríklad zdravotnícke zariadenia z Londýna, Blackburnu, Nottinghamu a z grófstiev Cumbria a Hertfordshire, informovala stanica BBC.

slovakia

left justify in out

V postihnutých zariadeniach patriacich do systému britského verejného zdravotníctva (NHS) nefungovali počítače ani telefóny. Vyzvali preto pacientov, aby s výnimkou urgentných prípadov odložili plánované návštevy a vyšetrenia v nemocniciach na neskorší termín.

Na odstránení problémov pracujú špecialisti na informačné technológie. Kto môže stáť za predpokladaným kyberútokom, nebolo bezprostredne známe.

Podľa vyhlásenia NHS boli informačné systémy celkovo 16 nemocníc a zdravotníckych zariadení infikované škodlivým programom zvaným ransomware, prostredníctvom ktorého hackeri zvyknú vymáhať výkupné výmenou za opätovné sprístupnenie blokovaných počítačov.

Na obrazovkách napadnutých počítačov sa podľa záberov zverejnených na sociálnych sieťach objavili výzvy na zaplatenie výkupného vo výške 300 dolárov, a to vo virtuálnej mene bitcoin. Hackeri súčasne tvrdili, že sa im podarilo rozšifrovať uložené dáta.

Predstavitelia NHS však zdôraznili, že nie sú indície o tom, že by sa hackeri v rámci útoku zmocnili údajov pacientov, informovala agentúra AP.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies