Britské múzeum povedie po takmer 150 rokoch opäť cudzinec

NETKY.SK • 26 September 2015, 08:17 • 2 min
Britské múzeum povedie po takmer 150 rokoch opäť cudzinec

LONDÝN - Nemecký historik umenia Hartwig Fischer (52) sa stane novým riaditeľom Britského múzea v Londýne. Bude to prvý cudzinec po takmer 150 rokoch, ktorého vymenujú do čela tejto svetoznámej inštitúcie.

slovakia

left justify in out

Odborník, ktorý je v súčasnosti šéfom Štátnej zbierky v Drážďanoch a ktorý v minulosti riadil aj múzeum Folkwang v Essene, by sa mal stať nástupcom súčasného riaditeľa Neila MacGregora, ktorý končí vo funkcii v decembri 2015. Fischerovo vymenovanie ešte oficiálne neoznámili.

 

Podľa informácií mienkotvorného londýnskeho denníka The Times však Fischerovo vymenovanie už schválili a čoskoro sa ocitne na pracovnom stole britského premiéra Davida Camerona.

 

Rodák zo severonemeckého Hamburgu, ktorý študoval v Bonne, Berlíne, Ríme a Paríži a ktorý hovorí nemecky, anglicky, francúzsky i taliansky, kedysi začínal ako kurátor v Múzeu výtvarného umenia v švajčiarskom meste Bazilej. Na Britských ostrovoch paradoxne ešte nepracoval, ak opomenieme jeho spoluprácu na výstave diel Kandinského v londýnskom múzeu Tate Modern spred deviatich rokov, pripomenula verejnoprávna BBC.

 

Doteraz posledným cudzincom, ktorý riadil Britské múzeum, bol v období rokov 1856-1866 sir Anthony Panizzi, expert talianskeho pôvodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies