Britské múzeum bolo vlani najnavštevovanejšou kultúrnou inštitúciou v Británii

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 08:11 • 2 min
Britské múzeum bolo vlani najnavštevovanejšou kultúrnou inštitúciou v Británii

LONDÝN - Britské múzeum v Londýne bolo minulý rok najnavštevovanejšou inštitúciou svojho druhu v Spojenom kráľovstve, a to už po deviaty raz za sebou.

slovakia

left justify in out

Vlani ho totiž navštívilo 6,8 milióna ľudí, čo je o 100.000 osôb viac než v roku 2014, informovala stanica BBC, citujúc Asociáciu hlavných turistických atrakcií (ALVA).

 

Druhé miesto rebríčka návštevnosti obsadila Národná galéria, ktorá privítala 5,9 milióna záujemcov o umenie. Na tretej pozícii skončilo s 5,3 milióna návštevníkov Prírodopisné múzeum. Do prvej päťky sa zmestili Southbank Centre a Tate Modern. Všetkých desať najnavštevovanejších ustanovizní Británie sa nachádza v Londýne.

 

Návštevnosť múzea moderného umenia Tate Modern (4,7 milióna ľudí) bola napriek piatej priečke jeho najnižšou za uplynulé desaťročie. Vedenie ustanovizne však tento rok dúfa v nárast návštevníkov - vzhľadom na prestížnu výstavu diel americkej umelkyne Georgie O'Keeffeovej i na otvorenie nových výstavných priestorov naplánované na letnú sezónu.

 

Prvú desiatku dopĺňajú Victoria and Albert Museum (3,4 milióna), Vedecké múzeum (3,4 milióna), Somerset House (3,2 milióna), Londýnsky Tower (2,8 milióna) a Národná galéria portrétov (2,1 milióna).

 

Najnavštevovanejšou kultúrnou ustanovizňou mimo hlavného mesta zostala Birminghamská knižnica. V rámci Škótska sa na prvej priečke umiestnil Edinburský hrad, ktorý po prvý raz za uplynulých päť rokov predbehol Škótske národné múzeum.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona