Britské firmy náhle zháňajú konzultantov, aby im pomohli s brexitom

NETKY.SK • 1 Október 2016, 14:00 • 2 min
Britské firmy náhle zháňajú konzultantov, aby im pomohli s brexitom

LONDÝN - O brexite sa toho od júna popísalo už veľa, najmä o jeho dôsledkoch pre britskú a európsku ekonomiku. Pre úzku skupinu expertov však plánovaný odchod Británie z Európskej únie (EÚ) predstavuje nečakaný dar.

slovakia

left justify in out

Konkrétne ide o tzv. konzultantov, teda celú škálu poradcov a expertov z rôznych odborov, o ktorých je náhle v Británii veľký záujem. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na najnovšie údaje internetovej stránky Adzuna, ktorá inzeruje pracovné ponuky.

 

Dopyt po firemných poradcoch v auguste vzrástol medzimesačne o 5 % a medziročne o 10 %, uviedla Adzuna tento týždeň vo svojej najnovšej správe. A vďaka tomu sa zvýšila aj priemerná mzda konzultantov, konkrétne o 9 % na takmer 48.000 libier. (55.724,53 eur).

 

“V tomto neistom prostredí hľadajú firmy vysokokvalifikovaných a skúsených expertov," uviedol Doug Monro, spoluzakladateľ internetového pracovného portálu. Dodal, že konzultanti firmám pomáhajú "demystifikovať" správy o dôsledkoch referenda.

 

Celkový počet inzerovaných voľných pracovných miest v Británii pritom v auguste klesol medzimesačne o 2,7 %. Podľa Adzuny sa pod tento výsledok čiastočne podpísalo aj dovolenkové obdobie, ktoré už tradične prináša "letné spomalenie" inzercie.

 

Monro však pripustil, že uchádzači o prácu by sa mali pripraviť na nové podmienky, na užší výber voľných miest. Domnieva sa však, že nábor nových zamestnancov sa určite nezastaví, ako mnohí predpovedali po brexite. Najmä kvalifikovaní ľudia z technických odborov zostávajú aj naďalej "nedostatkovým tovarom".

 

Britskej ekonomike sa darí oveľa lepšie ako mnohí odborníci po referende očakávali. Analytici však stále varujú pred celou škálou rizík. Inflácia po oslabení libry naberá tempo a onedlho to pocítia aj domácnosti. A najnovší prieskum centrálnej banky Bank of England zase odhalil, že investície slabnú, čo sa zase časom premietne do slabšieho náboru nových ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies