Britská vláda zverejnila plán podujatí pri príležitosti odchodu z EÚ

NETKY.SK • 18 Január 2020, 8:1 • 2 min
Britská vláda zverejnila plán podujatí pri príležitosti odchodu z EÚ

LONDÝN - Britská vláda ohlásila na 31. januára viacero slávnostných podujatí, ktoré sa majú uskutočniť pri príležitosti oficiálneho odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Súčasťou plánu je aj večerný príhovor premiéra Borisa Johnsona, ktorý bude predtým predsedať mimoriadnej vládnej schôdzi v severnom Anglicku, informovali v noci na sobotu tlačové agentúry AP a DPA.

 

img

 

Členstvo Británie v Európskej únii sa má po viacerých odkladoch skončiť 31. januára o 23.00 h londýnskeho času (00.00 h SEČ). Johnsonova konzervatívna vláda chce okamih tzv. brexitu zdôrazniť odrátavaním času na hodinách, ktoré budú premietané na priečelie oficiálnej rezidencie premiéra na londýnskej Downing Street.

 

Plánovaná je svetelná šou a slávnostné osvetlenie celej vládnej štvrte Westminster, ako aj vlajková výzdoba Parlamentného námestia (Parliament Square). Vláda tiež uvoľní do obehu pamätnú mincu s heslom "Mier, prosperita a priateľstvo so všetkými národmi".

 

Program Johnsonovho kabinetu bude v Londýne konkurovať súbežnej "Oslave brexitu", kde bude mať hlavnú úlohu dlhoročný euroskeptický politik Nigel Farage, líder britskej Strany brexitu. Ten plánuje odchod z Európskej únie oslavovať na Parlamentnom námestí, pričom pozval na túto oslavu aj premiéra.

 

Johnson predtým oznámil, že vláda zvažuje verejnú zbierku na rozozvučanie slávneho zvonu Big Ben v momente, keď Británia opustí Európsku úniu. Takisto vyzýval obyvateľov Británie, aby prispeli prostredníctvom zbierok na internete. Podľa AP však vláda tento zámer už aktívne nepresadzuje.

 

Rekonštrukcia veže, v ktorej je Big Ben umiestnený, by mala byť dokončená až v roku 2021.

 

Podporovatelia brexitu usporadúvajú menšie podujatia aj v iných britských mestách, podľa DPA sa však nezdá, že by tieto oslavy vyvolávali v radoch verejnosti väčšie nadšenie.

 

"31. január je významným momentom v našich dejinách, keď Spojené kráľovstvo opustí Európsku úniu a opäť nadobudne svoju nezávislosť. Vláda to hodlá využiť ako moment pre urovnanie rozporov, opätovné zjednotenie komunít a tešenie sa na krajinu, ktorú chceme vybudovať v priebehu nadchádzajúceho desaťročia," uviedla vo vyhlásení Johnsonova kancelária.

 

Odchod z Európskej únie schválili obyvatelia Británie v referende z roku 2016. Termín, ktorý bol pôvodne stanovený na 31. marca 2019, bol niekoľkokrát posunutý. Zvyšní členovia Európskej únie v októbri minulého roka schválili odklad odchodu Británie do 31. januára 2020.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona