Britská vláda zakázala vývoz dýky a rúcha Lawrenca z Arábie

NETKY.SK • 4 Február 2016, 12:51 • 2 min
Britská vláda zakázala vývoz dýky a rúcha Lawrenca z Arábie

BRATISLAVA - Britská vláda udelila dočasný zákaz vývozu hodvábneho rúcha a dýky, ktoré patrili archeológovi, vojenskému veliteľovi a diplomatovi Thomasovi Edwardovi Lawrencovi, známemu najmä ako Lawrence z Arábie.

slovakia

left justify in out

Cieľom tohto konania bolo zabezpečiť, aby vzácne artefakty zostali v krajine, kým sa pre ne nenájde britský kupec.


Rozhodnutie zakázať vývoz predmetov prišlo po odporúčaní špeciálnej komisie pre export umeleckých predmetov a diel, ktorá rozhodla, že šaty a zakrivená dýka sú neoddeliteľnou súčasťou Lawrencovho života a zároveň britskej histórie. Tvoria súčasť sôch, obrazov i fotografií Lawrenca a dostali sa aj na jeho portrét, ktorý v roku 1919 namaľoval Augustus John. "Toto rúcho a dýka sú absolútne ikonickou a kľúčovou súčasťou jeho obrazu. Je dôležité, aby tieto klasické predmety ostali vo Veľkej Británii," uviedol britský minister kultúry Ed Vaizey, ktorý stál za rozhodnutím zakázať vývoz artefaktov.


Thomas Edward Lawrence, Lawrence z Arábie, sa už počas svojho života stal legendou. Počas 1. svetovej vojny organizoval arabské jednotky proti Turkom, ktorí bojovali na strane Trojspolku (Nemecko, Rakúsko-Uhorsko, Taliansko) a v roku 1918 na čele arabských povstalcov s pomocou Britov a Francúzov oslobodil Blízky východ od tureckého režimu. Zrejme najväčšiu slávu mu priniesol film Lawrence z Arábie (1962) režiséra Davida Leana, ktorý získal sedem Oscarov. Lawrence zahynul v roku 1935 vo veku 46 rokov pri automobilovej nehode.
Informácie pochádzajú z webovej stránky www.bbc.com a archívu agentúry SITA.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona