Britská vláda schválila výstavbu dvoch jadrových reaktorov za 18 miliárd libier

NETKY.SK • 15 September 2016, 13:45 • 2 min
Britská vláda schválila výstavbu dvoch jadrových reaktorov za 18 miliárd libier

LONDÝN - Britská vláda dnes schválila kontroverzný plán výstavby dvoch jadrových reaktorov v elektrárni Hinkley Point za 18 miliárd libier (21,16 miliardy eur).

slovakia

left justify in out

Premiérka Theresa Mayová pritom koncom júla odložila schválenie projektu Hinkley Point C a nariadila jeho revíziu, čo vyvolalo pochybnosti o jeho dokončení. Dôvodom boli údajné obavy z účasti čínskej štátnej spoločnosť China General Nuclear (CGN) na projekte.

 

Mayovej predchodca, bývalý premiér David Cameron, chcel pritom výstavbou nových reaktorov znížiť produkciu skleníkových plynov v Británii. Ale CGN má mať v Hinkley Point C tretinový podiel a podľa dohody z októbra minulého roka je účasť CGN na výstavbe reaktorov v Hinkley Point spojená s ďalšou čínskou investíciou a získaním menšinového podielu v reaktore v Sizewell a potom investíciou a vlastníctvom väčšieho podielu v jadrovej elektrárni Bradwell.

 

Britská vláda však nakoniec po "dôkladnom preskúmaní" a po schválení opatrení na zvýšenie bezpečnosti reaktorov, ktoré majú v Hinkley Point vybudovať francúzsky energetický gigant EDF a čínska CGN, dala dnes projektu zelenú.

Výstavba Hinkley Point C potrvá zhruba 10 rokov a po dokončení bude dodávať 7 % z celkovej spotreby elektriny v Británii po dobu 60 rokov.

(1 EUR = 0,85078 GBP)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies