Britská vláda schválila dohodu s úniou o brexite, Škóti spokojní nie sú

NETKY.SK • 15 November 2018, 06:19 • 2 min
Britská vláda schválila dohodu s úniou o brexite, Škóti spokojní nie sú

LONDÝN - Britská vláda v stredu po náročnom, viac ako päťhodinovom rokovaní schválila dohodu o podobe vystúpenia krajiny z Európskej únie (EÚ), na ktorej sa v utorok po mesiacoch tvrdých vyjednávaní dohodli britskí a európski predstavitelia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako Mayová oznámila novinárom, schválenie dohody o brexite je "kolektívnym rozhodnutím" vlády. Premiérka však nepovedala, či za dohodu hlasovali všetci členovia vlády, alebo niektorí boli aj proti. "Pevne verím, hlavou aj srdcom, že toto je rozhodnutie, ktoré je v tom najlepšom záujme Spojeného kráľovstva," vyhlásila Mayová.

Briti si v minuloročnom referende síce tesným rozdielom odhlasovali vystúpenie z EÚ, no podľa najnovších prieskumov je už väčšina Britov za zotrvanie v európskom bloku. V posledných týždňoch preto v Británii silnelo volanie po novom referende, to však Mayová striktne odmietla s tým, že voliči sa už raz vyjadrili a nemá zmysel sa ich pýtať znova.

Schválenie dohody o brexite podľa Mayovej znamená, že moc sa navráti do rúk občanom krajiny. "Veľká Británia opätovne prevezme kontrolu nad našimi hranicami, našimi zákonmi a našimi peniazmi, a tiež bude ochraňovať naše pracovné miesta, bezpečnosť a integritu Spojeného kráľovstva," vyhlásila Mayová.

 

img

Theresa Mayová

Zdroj: SITA

Po schválení dohody britskou vládou by mal v krátkej dobe nasledovať summit EÚ, na ktorom sa Londýn a zostávajúce členské krajiny únie dohodnú o posledných podrobnostiach súvisiacich s brexitom. Termín summitu ešte oficiálne potvrdený nie je, podľa írskeho premiéra Lea Varadkara by to však mal byť 25. november.

Konkrétna podoba 500-stranovej dohody medzi úniou a Britániou zatiaľ známa nie je, podľa niektorých médií sa so zverejnením detailov dohody čakalo práve na jej odsúhlasenie britskou vládou.

V súvislosti s najpálčivejším problémom, ktorý sa vyjednávačom dlho nedarilo vyriešiť, teda budúcnosťou hranice medzi Írskom a Severným Írskom, zatiaľ do médií preniklo len toľko, že táto hranica zostane otvorená a nevzniknú na nej ani stanovištia, na ktorých by sa vykonávala colná kontrola.

Aby to bolo možné, mala by mať Veľká Británia s Európskou úniou naďalej do veľkej miery spoločnú colnú politiku.

Dohodu medzi Londýnom a EÚ o brexite musia ešte schváliť parlamenty všetkých zostávajúcich 27 členských krajín EÚ, a tiež Európsky parlament a britský parlament. V tom môže dohoda čeliť spoločnému odporu zástancov "tvrdého brexitu" a odporcov brexitu ako takého, teda poslancov, ktorí si prajú zotrvanie krajiny v únii.

To, že sa tieto dva tábory pri hlasovaní spoja a zabezpečia dostatok hlasov proti dohode, je zároveň podľa všetkého poslednou šancou na prípadné zvrátenie vystúpenia Veľkej Británie z EÚ.

 

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová v reakcii na návrh dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie vyhlásila, že je jasné, že britskej premiérke Therese Mayovej sa "len horko-ťažko podarilo zjednotiť svoju vládu na podporu tejto dohody a je tiež viac ako isté, že bude musieť vyvinúť veľkú námahu, aby získala väčšinu v parlamente".

 

img

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová

Zdroj: SITA

 

Sturgeonová dodala, že návrh dohody o brexite medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou je pre Škótsko zlý, pretože "krajinu odstrihne od jednotného trhu, ktorý je osemkrát väčší ako trh Británie, čo strašným spôsobom ohrozí pracovné miesta, investície a životnú úroveň".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies