Britská vláda sa vyhla hlasovaniu parlamentu, zaplatí Severným Írkam interrupcie

NETKY.SK • 29 Jún 2017, 17:56 • 2 min
Britská vláda sa vyhla hlasovaniu parlamentu, zaplatí Severným Írkam interrupcie

LONDÝN - Britská menšinová konzervatívna vláda premiérky Theresy Mayovej sa dnes vyhla potenciálne tesnému hlasovaniu parlamentu, keď súhlasila s tým, že bude ženám zo Severného Írska financovať umelé prerušenie tehotenstva v Anglicku.

slovakia

left justify in out

Niektorí konzervatívni poslanci podporili návrh Labouristickej strany na financovanie týchto interrupcií. Korigovali tým nový program Mayovej vlády na najbližšie dva roky, ktorý v parlamente minulý týždeň predstavila kráľovná Alžbeta II.

 

Britská ministerka pre rovnosť príležitostí Justine Greeningová informovala v liste poslancov parlamentu, že jej ministerstvo bude financovať interrupcie, ktoré sú v Severnom Írsku s výnimkou zdravotných dôvodov zakázané.

 

"Nič z tohto však nemení zásadný postoj, že umelé prerušenie tehotenstva je autonómna záležitosť Severného Írska," zdôraznila v ňom.

 

Na rozdiel od zvyšku Spojeného kráľovstva sú interrupcie v Severnom Írsku prísne obmedzené a stovky žien cestujú každý rok do Británie, aby im tam lekári umelo prerušili tehotenstvo. Doteraz museli za zákrok platiť.

 

Išlo o jeden z pokusov opozičných labouristov poraziť pri hlasovaní menšinovú konzervatívnu vládu, ktorá sa po voľbách dohodla na podpore s 10 poslancami severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP).

 

V stredu Mayovej vláda obstála v prvej skúške v parlamente od volieb, v ktorých konzervatívci stratili parlamentnú väčšinu. Zákonodarcovia v hlasovaní odmietli požiadavku opozície ukončiť škrty vo verejných výdavkoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies