Britská vláda sa sporí o presmerovanie zahraničnej pomoci na východ EÚ

NETKY.SK • 20 Február 2017, 15:01 • 2 min
Britská vláda sa sporí o presmerovanie zahraničnej pomoci na východ EÚ

LONDÝN - Niektorí členovia britskej vlády a ministerstvá sa rozchádzajú v názore na najnovší plán o presmerovaní miliárd libier z fondu zahraničnej pomoci z rozvojových štátov do krajín na východe Európskej únie (EÚ). Cieľom je získať ich podporu pred blížiacim sa začiatkom rokovaní o brexite.

slovakia

left justify in out

Podľa nedeľníka Sunday Times vysokopostavení predstavitelia úradu vlády na Downing Street a niektorí ministri sa domnievajú, že by bolo lepšie presmerovať značnú časť z tohoročného balíka 12 miliárd libier (takmer 14 miliárd eur) určených na podporu projektov v Afrike a v Ázii, do východoeurópskych štátov ako sú Poľsko, Maďarsko alebo pobaltské republiky.

 

To sa však nepáči predstaviteľom britského ministerstva zahraničného rozvoja. Argumentujú, že by to bolo nelegálne. Odvolávajú sa pritom na medzinárodné pravidlá, podľa ktorých by sa o pomoc z tohto fondu v rámci východnej Európy mohli aktuálne uchádzať len Ukrajina a Albánsko, a tie nie sú členmi EÚ.

 

“My sme pravidlá neurčili. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) rozhoduje, ktoré štáty sú oprávnené čerpať túto pomoc," povedal nedeľníku vysokopostavený vládny zdroj. A dodal, že východoeurópske štáty EÚ by sa "nekvalifikovali".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona