Britská vláda ponúkla garancie 2 mld. libier na výstavbu jadrovej elektrárne

NETKY.SK • 21 September 2015, 16:49 • 2 min
Britská vláda ponúkla garancie 2 mld. libier na výstavbu jadrovej elektrárne

LONDÝN - Britský minister financií George Osborne prisľúbil počas svojej návštevy Číny, že britská vláda poskytne počiatočnú záruku vo výške 2 miliardy libier (2,76 miliardy eur) na výstavbu prvej jadrovej elektrárne v krajine po vyše 20 rokoch.

slovakia

left justify in out

Vládna garancia na výstavbu Hinkley Point C by podľa Osborna mala podporiť francúzsku spoločnosť EDF a partnerské čínske firmy prijať konečné investičné rozhodnutie. Informovali o tom server BBC a agentúra DPA.

 

Partnermi EDF v projekte, náklady na ktorý sa odhadujú na 24,5 miliardy libier, sú dve čínske štátne energetické firmy. EDF privítala prísľub britskej vlády poskytnúť na projekt garancie, ale neuviedla, či sa odložený projekt pohne dopredu. Jadrová elektráreň Hinckley Point C, ktorú plánujú postaviť na juhozápade Anglicka, mala byť podľa pôvodných plánov spustená do prevádzky v roku 2023, no francúzska spoločnosť vo februári oznámila, že plánovanú investíciu zatiaľ odkladá.

 

Briti si od tohto projektu sľubujú zvýšenie čínskych investícií do britskej energetiky. Podľa britskej ministerky pre energetiku Amber Ruddovej by Číňania mohli investovať v budúcnosti aj do ďalších projektov. Ďalšie rokovania o investíciách do jadra v Británii zo strany Číny sa očakávajú v novembri, keď by na návštevu ostrovnej krajiny mal pricestovať čínsky prezident Si Ťin-pching.

(1 EUR = 0,72430 GBP)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies