Britská vláda plánuje predať svoj zvyšný podiel v Lloyds Banking Group

NETKY.SK • 19 Apríl 2017, 08:32 • 2 min
Britská vláda plánuje predať svoj zvyšný podiel v Lloyds Banking Group

LONDÝN - Od záchrany britskej banky Lloyds Banking Group štátom uplynulo už takmer desaťročie. Britská vláda dodnes vlastní v banke malý podiel, ten však plánuje predať v najbližších týždňoch.

slovakia

left justify in out

Vláda poskytla banke v rokoch 2007-2009 finančnú injekciu v hodnote 20,3 miliardy libier (24,06 miliardy eur), za čo získala v inštitúcii 43-% podiel. Na jeseň 2013 začalo ministerstvo financií s postupným predajom tohto podielu a naposledy sa predaj časti podielu uskutočnil začiatkom apríla tohto roka.

 

Teraz vláda vlastní v Lloyds Banking Group menej než 2-% podiel. To je okolo 1,4 miliardy akcií z pôvodne 27,6 miliardy akcií v roku 2008. Do dnešných dní získal štát z finančnej injekcie späť už 20 miliárd libier a zostávajúcich 300 miliónov libier by ministerstvo chcelo získať už v najbližšom období. Ako uviedol denník The Financial Times, analytici očakávajú, že by sa tak mohlo stať do konca mája.

 

Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť ešte vo februári odhadoval, že vzhľadom na vtedajšiu cenu akcií Lloyds by vláda mohla z predaja zvyšného podielu získať okolo 100 miliónov libier. Oslovení bankári však počítajú s tým, že zisk z predaja bude vyšší.

 

Odpredaj zvyšného podielu banky v rukách štátu uzatvorí jednu z najväčších záchranných akcií vo finančnom sektore po nástupe svetovej finančnej krízy. Pomoc pre Lloyds bola v Británii druhou najvyššou. Najväčšiu finančnú injekciu poskytla vláda banke Royal Bank of Scotland (RBS), až okolo 46 miliárd libier. V tejto banke dodnes kontroluje 72 %. (1 EUR = 0,84375 GBP)

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona