Britská vláda odvolala lorda Heseltina z funkcií poradcu pre vládne projekty

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 13:04 • 2 min
Britská vláda odvolala lorda Heseltina z funkcií poradcu pre vládne projekty

LONDÝN - Lord Michael Heseltine (83), bývalý námestník britskej premiérky Margaret Thatcherovej, bol v utorok vládou Theresy Mayovej zbavený funkcie poradcu vlády pre viacero oblastí po tom, ako sa v Snemovni lordov postavil na čelo rebélie proti vládnym zákonom týkajúcim sa brexitu. Informovala o tom dnes spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Mayová zbavila Heseltina všetkých piatich vládnych funkcií po tom, ako v hornej snemovni predniesol prejav, v ktorom žiadal, aby parlament mal právo vetovať výsledok vyjednávania vlády s Bruselom ohľadom brexitu, čím - spolu s ďalšími 13 konzervatívcami podporil opozičných labouristov.

 

Heseltine zobral rozhodnutie Mayovej na vedomie, ale v rozhovore pre BBC vyjadril sklamanie nad tým, že sa ho vláda zbavila a pripravila sa tak o jeho odborné znalosti. Dodal však súčasne, že odkedy sa Mayová vlani v lete stala premiérkou, ani raz nemal možnosť stretnúť sa s ňou.

 

"S Theresou Mayovou som sa nikdy nestretol, takže si nemôžem (o nej) urobiť úsudok," uviedol lord. Uznal však, že v prieskumoch verejnej mienky sa Mayovej darí a "verejnosť schvaľuje to, čo robí".

 

Heseltine, ktorý je považovaný za jedného z najbrilantnejších britských politikov a bol za zotrvanie Británie v EÚ, ďalej vyhlásil, že je od začiatku presvedčený, že "výsledok referenda o brexite je jednou z najkatastrofálnejších udalostí, akých sme v tejto krajine svedkami v čase mieru".

 

V rozhovore pre BBC Heseltine uviedol, že v "politike sú niekedy témy, ktoré presahujú stranícku politiku a napokon musíte byť sebou samým". Vyhlásil tiež, že je presvedčený že záujmy Británie sú previazané s Európou. "Nie som pripravený na zmenu," dodal.

 

V rozhovore pre televíziu Sky News Heseltine priznal, že pociťuje smútok i ľútosť v súvislosti so svojím odvolaním, ale "treba byť k sebe čestný a ja som vedel, že tento prejav v Snemovni lordov musím predniesť".

 

Heseltina do funkcie poradcu vlády povolal bývalý konzervatívny premiér David Cameron. Išlo okrem iného aj o vládne projekty pre východný Londýn či Swansea.

 

Výsledok hlasovania v hornej komore parlamentu dočasne sťaží situáciu Mayovej, ktorá teraz musí vrátiť vládny návrh zákona do Dolnej snemovne. Tá ho predtým prijala bezo zmien. Ak teraz poslanci Dolnej snemovne zmeny odmietnu, dokument sa vráti do hornej komory. Na podpis kráľovnej Alžbete II. pôjde až vtedy, keď ho v plnom rozsahu schvália obe komory parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies