Britská vláda má k údajom z internetu prístup cez NSA

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 18:57 • 2 min
Britská vláda má k údajom z internetu prístup cez NSA

LONDÝN - Britská vláda získala podľa médií prístup k tajne zhromažďovaným údajom z komunikácie ľudí na internete cez americkú tajnú službu, Národnú bezpečnostnú agentúru (NSA), uviedla dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Britský denník The Guardian informoval o dokumentoch, z ktorých vyplývalo, že britská spravodajská služba GCHQ mala prístup k americkému programu PRISM prinajmenšom od júna 2010. The Guardian ďalej uviedol, že program vlani vygeneroval 197 tajných spravodajských správ. GCHQ informácie denníka nekomentoval, uviedol len, že berie veľmi vážne svoje právne záväzky. The Guardian nedávno publikoval rad článkov o tajnom americkom získavaní údajov, odhaliac omračujúce podrobnosti o utajenej spravodajskej operácii, pri ktorej sa získavali telefonické, e-mailové a internetové údaje miliónov Američanov. Podľa novín Washington Post a The Guardian sú americká NSA a Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) napojené priamo na centrálne servery deviatich internetových spoločností, a to s ich súhlasom.

Program PRISM vznikol v roku 2007 a odvtedy sa údajne rapídne rozširuje. Podľa Washingtonu sa na ňom podieľalo deväť internetových spoločností: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube a Apple. Spoločnosti Yahoo, Apple a Facebook i ďalšie okamžite po zverejnení informácií účasť na programe popreli. Počítačoví administrátori už dávno varovali, že americké úrady môžu u amerických internetových koncernov celkom legálne získať prístup ku všetkým informáciám, uviedla agentúra DPA. Avšak tajný dokument dáva tušiť takú dimenziu dohľadu, akú sotva niekto považoval za možnú.

Riaditeľ amerických tajných služieb James Clapper v reakcii na uverejnené informácie obhajoval tajné získavanie informácií zo známych internetových serverov ako efektívny spôsob na predchádzanie teroristickým útokom. Clapper povedal, že program je zameraný len na občanov iných krajín, ktorí sa nezdržiavajú v USA. Toto vysvetlenie - zamerané na Američanov - nie je však práve uspokojujúce napríklad pre Európanov, mieni DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies