Britská tajná služba: Snowdenove zverejnenia pomohli nepriateľom

NETKY.SK • 7 November 2013, 18:39 • 2 min
Britská tajná služba: Snowdenove zverejnenia pomohli nepriateľom

LONDÝN - Nepriatelia Británie si zlomyseľne mädlia ruky v súvislosti s únikmi informácií spôsobenými bývalým spolupracovníkom amerických tajných služieb Edwardom Snowdenom, povedal dnes jeden zo šéfov britských tajných služieb.

slovakia

left justify in out

"Úniky od Snowdena veľmi škodia, naše operácie ohrozili," skonštatoval v britskom parlamente John Sawers, ktorý vedie spravodajskú službu MI6 - britskú zahraničnú rozviedku. Dodal, že nepriatelia si mädlia ruky, teroristická sieť al-Káida to všetko "nasáva". Šéf britskej tajnej služby pre monitoring a odpočúvanie (GCHQ) Iain Lobban na televíziou snímanej schôdzi parlamentného výboru pre spravodajské služby a bezpečnosť garantoval, že spravodajská agentúra funguje v súlade so zákonom, informovala tlačová agentúra Reuters. Lobban dodal, že to isté môže povedať o sesterských agentúrach MI5 a MI6, ktorých šéfovia taktiež odpovedali na otázky. Takéto schôdze boli doteraz za zavretými dverami - trojica Lobban, Sawers a Andrew Parker z MI5 (kontrarozviedka) sa vôbec po prvý raz objavila na verejnosti spoločne.

Predseda výboru a bývalý minister zahraničných vecí Malcolm Rifkind povedal, že išlo o "veľmi dôležitý krok vpred" v súvislosti s transparentnosťou britských spravodajských služieb, uviedla agentúra DPA. Vypočutie vo výbore britského parlamentu sa uskutočnilo v čase intenzívnej debaty o aktivitách tajných služieb po únikoch informácií spôsobených Snowdenom, ktorý dostal dočasný azyl v Rusku.

Snowden zverejnil, že britská tajná služba GCHQ, ktorá sa špecializuje na elektronické odpočúvanie, a jej americký náprotivok Národná bezpečnostná agentúra (NSA) zhromažďovali obrovské množstvá údajov z internetovej a telefonickej komunikácie obyčajných občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies