Britská štúdia o vzťahoch: Bezdetné páry sú šťastnejšie

NETKY.SK • 14 Január 2014, 17:26 • 2 min
Britská štúdia o vzťahoch: Bezdetné páry sú šťastnejšie

LONDÝN - Bezdetné páry sú šťastnejšie ako tie s deťmi. Odhalila to najnovšia britská štúdia o vzťahoch.

slovakia

left justify in out

Odborníci z Open University rozhovormi s viac ako päťtisíc respondentmi zistili, že ženy a muži, ktorí nemajú deti, sú so svojimi vzťahmi spokojnejší. Zároveň ale odhalili, že bezdetné ženy sú so svojím životom menej spokojné ako matky, ktoré vraj boli šťastné aj v prípade, že ich vzťah nefungoval.

Medzi ďalšie výstupy výskumu patrí zistenie, že ľudia, ktorí ukončili dlhodobý vzťah, si vedia oveľa lepšie udržať ten nasledujúci. "Dokazuje to, že sa počas predošlého vzťahu niečo naučili, bola to pre nich obohacujúca skúsenosť," vysvetlila Jacqui Gabb, ktorá výskum viedla.

Čo sa týka rodičov, matky považovali deti za najdôležitejšie osoby vo svojom živote dva razy častejšie ako otcovia. Muži v tomto prípade za najdôležitejšie osoby zväčša označovali svoje partnerky alebo partnerov. Otcovia tiež dvakrát častejšie než matky uvádzali, že im vo vzťahu prekáža nedostatok sexuálnej intimity.

Výrazným faktorom bol aj vek respondentov a respondentiek. Zatiaľ čo u mužov boli vo vzťahu šťastnejší mladší a starší muži, než tí v strednom veku, ženy boli spokojnejšie do veku 34 rokov.

Štúdia sledovala aj neheterosexuálne páry, ktoré sa vyznačovali spokojnosťou s kvalitou ich vzťahov a tiež vzájomnou snahou o ich udržanie. Naopak heterosexuálne vzťahy sú podľa štúdie charakteristické menším úsilím partnerov o udržanie vzťahu ako tie neheterosexuálne. Heterosexuáli si tiež menej často hovoria "Ľúbim ťa", menej sa zhovárajú a menej sa venujú spoločným záujmom. Vedci tiež zistili, že nezosobášené páry s deťmi sú mierne šťastnejšie ako manželia s deťmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies