Britská sopranistka Sarah Brightmanová zrušila let do vesmíru

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 09:00 • 2 min
Britská sopranistka Sarah Brightmanová zrušila let do vesmíru

MYS CANAVERAL - Britská sopranistka Sarah Brightmanová v stredu oznámila, že z "rodinných dôvodov" zrušila svoj plánovaný let na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), informovala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Brightmanová začala svoje prípravy na desaťdňový pobyt v kozme na ISS v januári výcvikom v ruskom Hviezdnom mestečku. Výlet do vesmíru by ju stál približne 52 miliónov dolárov, vyčíslila súkromná americká cestovná agentúra Space Adventures, ktorá ho pripravila.

 

"Pani Brightmanová uviedla, že z osobných rodinných dôvodov sa jej úmysly museli zmeniť a že na teraz odkladá svoj kozmonautický výcvik a letové plány," konštatuje sa vo vyhlásení na speváčkinej Facebookovej stránke. Brightmanová mala byť ôsmym platiacim turistom na ISS. Jeden z nich, spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft Charles Simonyi, absolvoval tento výlet už dvakrát.

 

Japonský podnikateľ Satoši Takamacu absolvoval výcvik ako Brightmanovej náhradník a pravdepodobne zaujme jej miesto. Space Adventures to však zatiaľ nepotvrdili.

 

Brightmanová sa pripravovala na let v septembri. Bude však pravdepodobne odložený po tom, ako Rusko v utorok oznámilo, že z dôvodu vyšetrovania nehody ruskej rakety Sojuz odkladá nástup novej posádky na ISS o dva mesiace - na koniec júla.

 

Nie je známe, či Brightmanovej rozhodnutie zrušiť výcvik a plánovaný let súvisí s týmto odkladom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona