Brexit je oficiálny: Britská premiérka požiada o odchod z EÚ 29. marca

NETKY.SK • 20 Marec 2017, 13:00 • 2 min
Brexit je oficiálny: Britská premiérka požiada o odchod z EÚ 29. marca

LONDÝN – Britská premiérka Theresa Mayová oficiálne požiada o odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie 29. marca. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z prostredia EÚ, ktoré boli o termíne informované britskými predstaviteľmi.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mayová podľa Reuters listom požiada o aktiváciu článku 50 Lisabonskej zmluvy, čím spustí proces odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. Aktiváciou článku sa začnú dvojročné rokovania medzi Londýnom a Bruselom.

 

Ak Mayová požiada o odchod, koncom budúceho týždňa rozpošle predseda Európskej rady Donald Tusk vládam ostatných 27 členských štátov návrh pravidiel pri rokovaní o brexite. Zvolá na túto tému summit, ktorý sa odohrá až po Veľkej noci, pravdepodobne na začiatku mája.

 

Keď sa lídri členských štátov zhodnú na spoločnej pozícii pri rokovaniach, udelia hlavnému vyjednávačovi za EÚ Michelovi Barnierovi mandát na začiatok vyjednávania. Britský rokovací tím povedie tamojší minister pre brexit David Davis.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies