Britská premiérka oslovila listom argentínskeho prezidenta ohľadom sporných Falklandských ostrovov

NETKY.SK • 11 August 2016, 18:47 • 2 min
Britská premiérka oslovila listom argentínskeho prezidenta ohľadom sporných Falklandských ostrovov

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová vyzvala Argentínu, aby zaviedla viac letov na sporné Falklandské ostrovy a zrušila obmedzenia týkajúce sa prieskumu ložísk ropy v danej oblasti. Ide o Mayovej prvý pokus o zblíženie sa s argentínskou vládou, informoval dnes denník The Telegraph.

slovakia

left justify in out

Mayová adresovala list argentínskemu prezidentovi Mauriciovi Macrimu, ktorý publikovali argentínske médiá. Macri sa usiluje o posilnenie vzťahov svojej krajiny nielen s Britániou, ale aj s ďalšími veľmocami. Argentínska ministerka zahraničných vecí Susana Malcorrová potvrdila, že prezident Mayovej odpovedal.


V súčasnosti jediné priame letecké spojenie medzi Falklandskými ostrovmi a okolitým svetom prevádzkuje cez Čile juhoamerická spoločnosť LATAM. Väčšina týchto letov má však zákaz vstupu do argentínskeho vzdušného priestoru vzhľadom na pretrvávajúce spory medzi Buenos Aires a Londýnom ohľadom suverenity nad ostrovmi.


Argentína tvrdí, že Falklandy zdedila od Španielska, keď v 19. storočí získala nezávislosť. Británia argumentuje svojou historickou kontrolou nad týmito ostrovmi, ako aj tým, že tamojší obyvatelia by mali mať právo na sebaurčenie. Obe krajiny v roku 1982 viedli o Falklandské ostrovy krátky, ale krvavý vojnový konflikt.


Ostrovy sú v súčasnosti jedným z britských zámorských území, pričom majú vlastnú samosprávu. Spojené kráľovstvo má zodpovednosť za ich obranu a zahraničnopolitické záležitosti. Argentína ostrovy nazýva Malvíny.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona