Britská polícia obvinila Michaela Adebowaleho z vraždy vojaka v Londýne!

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 10:21 • 2 min
Britská polícia obvinila Michaela Adebowaleho z vraždy vojaka v Londýne!

LONDÝN - Polícia obvinila 22-ročného Michaela Adebowaleho z vraždy britského vojaka, ktorú charakterizovala ako podozrivý islamistický extrémistický útok. Zločin sa stal minulý týždeň na londýnskej ulici na bieleho dňa. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Mladíka obvinili v stredu neskoro večer príslušníci protiteroristického útvaru a pred súd sa postaví dnes. Adebowale je jedným z dvoch podozrivých z vraždy 25-ročného vojaka a vojnového veterána z Afganistanu Leeho Rigbyho, ktorého zrazili autom a potom dobodali a dorezali na smrť minulý týždeň neďaleko kasární v juhovýchodnej londýnskej štvrti Woolwich.

Desivé fotografie, ktorého sa objavili po útoku, zachytávajú dvoch mužov so zakrvavenými nožmi v rukách a so sekáčmi na mäso. Oboch mužov postrelila polícia, keď prišla na miesto činu. Druhý podozrivý Michael Adebolajo (28) sa stále nachádza v nemocnici a je v stabilizovanom stave. Adebowaleho v utorok 28. mája prepustili z nemocnice a vzali do väzby. Polícia ho takisto obvinila z trestného činu držby strelnej zbrane, revolvera kalibru 9,4 milimetra, uviedla polícia v oznámení o obvineniach.

Obvinenia prišli len niekoľko hodín po vyhlásení polície, že pitva Rigbyho ukázala, že zomrel na "mnohopočetné rezné rany". Svedkovia uviedli, že videli vojaka zrazeného autom a dvoch mužov, ktorí naňho zaútočili dlhými nožmi a sekáčmi. Video zachytávalo Adebolaja, zakrvaveného a s nožom v ruke, ako sa brutálnym útokom chváli a ostro kritizuje britskú vládu.

Útok vyvolal otázky, či mohli britské tajné služby urobiť viac, aby predišli Rigbyho vražde. Britskí predstavitelia vyhlásili, že obaja podozriví im už určitý čas boli známi, a to z predchádzajúcich vyšetrovaní.

Kenská polícia sa domnieva, že britský občan Adebolajo sa v minulosti stýkal s kenským radikálnym moslimským duchovným, ktorý mu pomohol vstúpiť v Somálsku do povstaleckej skupiny napojenej na medzinárodnú teroristickú organizáciu al-Káida.

Súdne vyšetrovanie Rigbyho smrti sa začne v piatok 31. mája. V Británii sa takéto vyšetrovanie vykonáva s cieľom určiť okolnosti neočakávanej alebo násilnej smrti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies