Britská polícia: Dievčatá, ktoré odišli do Sýrie, nie sú teroristky

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 22:57 • 2 min
Britská polícia: Dievčatá, ktoré odišli do Sýrie, nie sú teroristky

LONDÝN - Tri britské dievčatá vo veku 15 a 16 rokov, ktoré odcestovali do Sýrie, aby sa pridali k organizácii Islamský štát, nebudú trestne stíhané za terorizmus, ak sa vrátia. Povedal to dnes šéf protiteroristickej jednotky Metropolitnej polície Mark Rowley. Podľa jeho slov polícia nemá dôkaz o tom, že by sa podieľali na terorizme, informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Rodiny dievčat ich odchod znepokojil a nahneval. Obvinili políciu, že ich mala upozorniť, keď priateľ dievčat odcestoval v decembri do Sýrie. Sahima Begumová povedala, že jej sestra bola obyčajná tínedžerka a neprejavovala žiadne známky radikalizácie. V televízii vraj sledovala bežné bulvárne programy.

 

Príbuzní dievčat a polícia dnes vypovedali pred parlamentným výborom pre vnútorné záležitosti, ktorý sa pokúšal zistiť, ako sa mohla trojica inteligentných tínedžeriek z východného Londýna rozhodnúť odcestovať do oblasti kontrolovanej krvilačnými militantmi a ako na takúto cestu získala prostriedky.

 

Polícia tvrdí, že dievčatá sa radikalizovali bez toho, aby si to ich rodičia uvedomili. Na sociálnych sieťach sledovali extrémistov. Shamima Begumová ukradla svojej staršej sestre pas a odcestovala s ním do Turecka a Rowley povedal, že si trojica dievčat kúpila letenky, za ktoré zaplatila vyše 1000 libier v hotovosti (1500 eur). Peniaze získala tak, že v jednej z ich rodín odcudzila šperky.

 

Mark Rowley zdôraznil, že je nereálne očakávať, že polícia zbadá a zastaví radikalizáciu "ak rodičia nevidia zmeny v správaní sa... a ak ju nevidia ľudia z bezprostredného okolia".

 

Podľa jeho slov odchod mladých Britov do Sýrie pokračuje, polícia má overené, že sa k militantom pridalo "najmenej" 700 Britov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies