Britská polícia: Bývalý ruský agent a jeho dcéra boli otrávení nervovou látkou

NETKY.SK • 7 Marec 2018, 19:44 • 2 min
Britská polícia: Bývalý ruský agent a jeho dcéra boli otrávení nervovou látkou

LONDÝN - Britská polícia v stredu večer oznámila, že podľa jej presvedčenia boli bývalý ruský agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra zámerne otrávení nervovoparalytickou bojovou látkou. Informovali o tom tlačová agentúra AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Šéf protiteroristického útvaru Metropolitnej polície Mark Rowley ďalej uviedol, že nedeľný útok na Skripaľa (66) a jeho dcéru Juliu (33) vyšetrujú ako pokus o vraždu. Podľa jeho slov je polícia presvedčená, že terčom útoku bola konkrétne táto dvojica. Rowley však nespresnil, o akú látku pri útoku išlo.

 

Otec s dcérou sa nachádzajú v kritickom stave v nemocnici. Rowley dodal, že policajt, ktorý k nim pristúpil a venoval sa im, keď v nedeľu 4. marca skolabovali na lavičke pred nákupným centrom v anglickom meste Salisbury, je takisto naďalej vo vážnom stave.

Britská hlavná hygienička Sally Daviesová vyhlásila, že otrava predstavovala pre širokú verejnosť "malé riziko".

 

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson už v utorok uviedol, že incident v meste Salisbury mu pripomína smrť niekdajšieho ruského agenta Alexandra Litvinenka. Ten zomrel v roku 2006 po vypití čaju kontaminovaného rádioaktívnym polóniom v luxusnom londýnskom hoteli.

 

Johnson dodal, že v súčasnosti na nikoho neukazuje prstom, ale všetkým vládam sveta odkázal, že žiadny pokus o zabitie nevinného človeka na britskej pôde neostane nepotrestaný.

 

Moskva odmieta dohady, že by mala na svedomí otrávenie exšpióna Skripaľa

 

Skripaľa v roku 2006 v Rusku odsúdili za špionáž pre Britániu a udelili mu trest 13 rokov väzenia - v roku 2010 ho však prepustili v rámci americko-ruskej výmeny špiónov. Po svojom zatknutí v Moskve v decembri 2004 sa Skripaľ priznal, že ho v roku 1995 naverbovali britské špeciálne služby a že im poskytoval informácie o ruských agentoch v Európe, za čo dostal vyše 100.000 dolárov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies