Britská ministerka vnútra odmieta imigračný pakt EÚ, chce posilniť hranice

NETKY.SK • 6 Október 2015, 17:24 • 2 min
Britská ministerka vnútra odmieta imigračný pakt EÚ, chce posilniť hranice

LONDÝN - Británia nikdy - "ani za tisíc rokov" - nebude súhlasiť so spoločnou imigračnou politikou Európskej únie, ktorá má riešiť prudký nárast počtu utečencov na starom kontinente.

slovakia

left justify in out

Britská ministerka vnútra Theresa Mayová to dnes vyhlásila na konferencii Konzervatívnej strany s odporúčaním, aby Británia sprísnila kontrolu hraníc, prijímala iba ohrozených utečencov a neprijímala tých, ktorí iba hľadajú lepší život.

 

Podľa Mayovej utečeneckú krízu v Európu "môžu vyriešiť iba národné štáty, ktoré prevezmú zodpovednosť a budú chrániť svoje národné hranice", citovala ju agentúra AP.

 

Ministerka povedala, že v uplynulých rokoch bolo medzi žiadateľmi o azyl v EÚ viac ľudí z Balkánu, ktorý je roky bez vojen, ako z vojnou sužovanej Sýrie. Príchod státisícov migrantov do Európy podľa nej "viedol niektorých ľudí k presvedčeniu, že potrebujeme nový prístup, nový európsky prístup, ktorý by zahŕňal spoločnú imigračnú a azylovú politiku. Pre týchto ľudí mám jasnú odpoveď: Ani za tisíc rokov," zdôraznila Mayová.

 

V nekompromisnom prejave o imigrácii vyhlásila, že Británia bude kombinovať "zdravý rozum s láskavým súcitom". Ministerka vnútra uviedla, že považuje "za nemožné vybudovať súdržnú spoločnosť" pri vysokých úrovniach prisťahovalectva, ktoré Británia zažila v uplynulom desaťročí. Čistá imigrácia do Británie dosiahla za rok do marca 330.000 ľudí.

 

Theresa Mayová je považovaná za potenciálnu budúcu šéfku konzervatívcov a jej vystúpenie malo podľa agentúry AP za cieľ získať jej podporu vnútri strany. Jej nekompromisný postoj sa rozchádza s postojom premiéra Davida Camerona, ktorý dnes zdôraznil, že Británia prisťahovalectvo potrebuje a má z neho prospech, ak ho udrží pod kontrolou.

 

Generálny riaditeľ profesijnej organizácie podnikateľov, Institute of Directors, Simon Walker kritizoval Mayovej "nezodpovedné" vyjadrenia. Vyhlásil, že jej odmietanie prijať tých najlepších a najbystrejších (spomedzi imigrantov) je "ďalším príkladom toho, ako ministerka vnútra uprednostňuje vnútrostranícku politiku pred vlastnou krajinou, ktorá potrebuje pomoc v konkurenčnom boji ekonomík".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona