Britská kráľovná položila veniec na Ground Zero v New Yorku

NETKY.SK • 7 Júl 2010, 09:46 • 2 min
Britská kráľovná položila veniec na Ground Zero v New Yorku

Britská kráľovná položila veniec na Ground Zero v New Yorku

slovakia

left justify in out

Britská kráľovná Alžbeta II. vyzvala dnes Organizáciu Spojených národov (OSN), aby bola hlavnou silou medzinárodného spoločenstva pri riešení celosvetových hrozieb a podporovala rozvoj, prosperovanie a dôstojnosť všetkých obyvateľov tejto planéty.
      Alžbeta II. vystúpila s prejavom pred 192-členným Valným zhromaždením OSN v New Yorku. Sídlo svetovej organizácie kráľovná naposledy navštívila v roku 1957, teda pred vyše 50 rokmi.
      Spolu s manželom princom Philipom ju v newyorskej centrále OSN privítal generálny tajomník Pan Ki-mun a predseda Valného zhromaždenia OSN Ali Treki s manželkami, ale aj ďalší vysokí činitelia OSN.
      "Za svojho života som sa stala svedkom, ako sa Spojené národy zmenili z organizácie snažiacej sa o ušľachtilý cieľ na skutočnú silu presadzujúcu spoločné dobro," povedala britská kráľovná Alžbeta diplomatom na Valnom zhromaždení OSN, ktorá združuje 192 členských štátov. "Už tento samotný fakt je významným úspechom. Ale nie sme tu na to, aby sme nostalgicky spomínali. Vo svete zajtrajška musíme všetci spoločne pracovať tak tvrdo, ako doposiaľ, ak naozaj máme byť Spojenými národmi," zdôraznila kráľovná.
      Alžbeta II. je panovníčkou 16 členských štátov OSN a hlavou Britského spoločenstva národov, ktoré pozostáva z 54 krajín a má takmer dve miliardy obyvateľov.
      Britská panovníčka spomenula dramatické zmeny, ktoré sa stali vo svete od jej poslednej návštevy OSN v roku 1957, najmä vo vede, technológiách a sociálnych postojoch.
      Takisto však vyzdvihla ciele a hodnoty OSN, ktorých sa organizácia stále drží - podpora mieru, bezpečnosti a spravodlivosti, boj proti hladu, chudobe a chorobám, ochrana práv a slobôd každého občana.
      "Za šesť desaťročí OSN pomohla tvarovať medzinárodné riešenia celosvetových hrozieb. Teraz je vašou úlohou naďalej potvrdzovať toto jasné vedúce postavenie a neprestať pracovať na presadzovaní bezpečnosti, prosperity a dôstojnosti ľudských bytostí, našich spolublížnych," vyhlásila britská panovníčka v sídle OSN.
      Kráľovná, oblečená v bielo-modro-béžových šatách, v hodvábnom klobúku vo farbe šampanského a s kvetmi, zapózovala po príchode do sídla OSN pred vlajkami organizácie. Potom zamierila k pamätníku mierových síl OSN a jej zamestnancov, zabitých pri výkone služby. Položila veniec pred roztrhanú vlajku, ktorá viala nad sídlom OSN v Bagdade 19. augusta 2003, keď budovu zbombardovali. Pri útoku zahynul vysokopostavený vyslanec OSN Sergio Vieira de Mello a ďalších 21 pracovníkov. Alžbeta II. pomaly vstúpila do sály VZ OSN a diplomati ju privítali potleskom postojačky.
      V prejave tiež uviedla, že pri jej prvej návšteve OSN v roku 1957 uskutočňovala organizácia v zahraničí iba tri operácie. "Teraz je viac ako 120.000 mužov a žien umiestnených v 26 misiách po celom svete. Pomohli ste zmenšiť počet konfliktov, poskytli ste humanitárnu pomoc miliónov ľudí postihnutých prírodnými pohromami a ďalšími katastrofami a ste hlboko oddaní odstraňovaniu následkov chudoby v mnohých častiach sveta," dodala Alžbeta II.
      Alžbeta II. priletela na päťhodinovú návštevu New Yorku po ukončení vyše týždňa trvajúcej návštevy Kanady. V New Yorku bola naposledy pred vyše 30 rokmi, v roku 1976. Po vystúpení vo Valnom zhromaždení (VZ) sa 84-ročná panovníčka stretla s predstaviteľmi a diplomatmi OSN.
      Kráľovský pár počas pobytu v New Yorku navštívil aj lokalitu Ground Zero, kde stáli budovy Svetového obchodného centra, zničené pri teroristických útokoch z 11. septembra 2001. Kráľovná statočne znášala horúčavy 38 stupňov Celzia a položením venca na mieste bývalej južnej veže Dvojičiek si uctila pamiatku tisícov obetí útokov. Veniec tvorili pivónie, ruže, ľalie a ďalšie kvety. Pri kladení ju sprevádzal manžel. Kráľovná tiež pozdravila prizerajúcich sa ľudí, medzi ktorými nechýbali ani záchranári a rodiny obetí.
      Alžbeta II. mala v pláne ešte oficiálne otvorenie Britskej záhrady spomienok - na počesť 67 Britov, ktorí v ten deň takisto prišli o život. 
      
Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona