Britská kráľovná otvorila summit Commonwealthu

NETKY.SK • 28 Október 2011, 21:01 • 2 min
Britská kráľovná otvorila summit Commonwealthu

Britská kráľovná otvorila summit Commonwealthu

slovakia

left justify in out

img

Britská kráľovná Alžbeta II. otvorila dnes v Austrálii zasadnutie šéfov vlád krajín Spoločenstva národov (Commonwealth), ktoré združuje prevažne bývalé britské kolónie.
Trojdňový summit, konaný každé dva roky, sa začal v západoaustrálskom meste Perth tradičnou ceremóniou aborigénov, ktorí lídrov 54 krajín privítali a miesto podujatia symbolicky "očistili".
Poprednými témami tohtoročného summitu sú ekonomická kríza a klimatické zmeny. Účastníci sú tiež pod tlakom na to, aby zaujali prísnejšie stanovisko k porušovaniu ľudských práv v členských štátoch. Dôverná správa pripravená pre stretnutie varovala, že Commonwealthu v opačnom prípade hrozí, že sa ako organizácia stane zbytočnou. Aktivisti podčiarkli, že až v 41 krajinách spoločenstva je homosexualita zákonmi stále považovaná za trestný čin.
Austrálska premiérka Julia Gillardová v úvodnom prejave zdôraznila, že Spoločenstvo národov musí zaistiť, aby členské krajiny, ktoré sa nedržia hodnôt skupiny, pochopili, že ich partneri chcú vidieť zmeny.
Veľká časť diskusie sa sústredila na Srí Lanku a požiadavky, aby umožnila nezávislé vyšetrovanie obvinení z vojnových zločinov počas 25-ročnej občianskej vojny na ostrove, najmä pred definitívnou porážkou tamilských povstalcov v roku 2009. Kanada, kde žije mnoho Tamilov, avizovala bojkot summitu v roku 2013 na Srí Lanke, ak hostiteľský štát nezlepší situáciu v oblasti ľudských práv.
V Perthe demonštrovalo asi 500 ľudí, protestujúcich proti rôznym problémom, policajné kordóny ich však držali dostatočne ďaleko od politikov.

Zdroj: TASR/Reuters,AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona