Britská kráľovná navštívi Írsko aj po náleze bomby

NETKY.SK • 17 Máj 2011, 07:42 • 2 min
Britská kráľovná navštívi Írsko aj po náleze bomby

Britská kráľovná navštívi Írsko aj po náleze bomby

slovakia

left justify in out

img

Britská kráľovná Alžbeta II. pocestuje dnes do Írska napriek nálezu bomby v autobuse neďaleko Dublinu, oznámilo britské ministerstvo zahraničných vecí. Írska armáda medzitým informovala, že vyšetruje druhú podozrivú nálož nájdenú v írskej metropole.
      Len niekoľko hodín pred prvou štátnou návštevou britskej kráľovnej v Írsku objavili v noci na dnes podomácky vyrobenú nálož v batožinovom priestore autobusu na predmestí mesta Maynooth, 25 kilometrov západne od Dublinu. Armádni experti bombu zneškodnili riadenou explóziou.
      Polícia dnes ráno dostala oznámenie o ďalšom podozrivom zariadení na električkovej zastávke v severnej časti Dublinu. Na miesto vyslali armádnych pyrotechnikov, uviedol policajný hovorca.
      Írsko spustilo svoju dosiaľ najväčšiu bezpečnostnú operáciu pred kráľovninou návštevou, zameranou na zdôraznenie zlepšenia susedských vzťahov medzi oboma krajinami. Pôjde o prvú návštevu britského monarchu v Írsku od vyhlásenia nezávislosti krajiny pred takmer 100 rokmi.
      V oblasti Dublinu, do ktorých počas štvordňovej návštevy zavíta Alžbeta II. s manželom princom Philipom, nasadili približne 8500 policajtov.
      Írsko získalo nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1922, ale šesť prevažne protestantských okresov Severného Írska zostalo pod britskou vládou. Násilie prepuklo v Severnom Írsku koncom 60. rokov a rozšírilo sa do Anglicka, kde írski katolícki nacionalisti uskutočňovali teroristické bombové útoky.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies