Britská kráľovská rodina odmietla vrátiť pozostatky etiópskeho princa

NETKY.SK • 23 Máj 2023, 17:15 • 2 min
Britská kráľovská rodina odmietla vrátiť pozostatky etiópskeho princa

LONDÝN - Buckinghamský palác odmietol žiadosť rodiny etiópskeho princa z 19. storočia o repatriáciu jeho pozostatkov z hradu Windsor. Princ Alemajehu bol ako sedemročný zajatý britskou armádou a v roku 1868 ho odviezli do Anglicka, kde zostal až do veku 18 rokov, kedy zomrel na zápal pľúc.

slovakia

left justify in out

Buckinghamský palác odmietol žiadosť rodiny etiópskeho princa z 19. storočia o repatriáciu jeho pozostatkov z hradu Windsor, informovala v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na britské médiá.

 

Princ Alemajehu bol ako sedemročný zajatý britskou armádou. V roku 1868 ho odviezli do Anglicka, kam docestoval ako sirota, keďže jeho matka cestou zomrela. Nasledujúce desaťročie strávil v Británii, kde mu kráľovná Viktória zaistila výchovu i vzdelanie. V roku 1879 však princ vo veku 18 rokov zomrel na zápal pľúc. Na žiadosť kráľovnej Viktórie ho údajne pochovali v katakombách Kaplnky svätého Juraja na kráľovskom hrade Windsor.

 

O návrat jeho pozostatkov do Etiópie požiadali britskú kráľovskú rodinu etiópske úrady i jeho rodina. Jeden z princových potomkov Fasil Minas to pre britskú stanicu BBC zdôvodnil: "Ako rodina a ako Etiópčania chceme, aby sa jeho pozostatky vrátili, pretože to (Británia) nie je krajina, v ktorej sa narodil". Buckinghamský palác však vo svojom vyhlásení uviedol, že je "veľmi nepravdepodobné, že by bolo možné exhumovať pozostatky bez narušenia miesta odpočinku značného počtu ďalších osôb (pochovaných) v okolí".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona