Britská kráľovná si podala ruku s bývalým veliteľom IRA

NETKY.SK • 27 Jún 2012, 10:41 • 2 min
Britská kráľovná si podala ruku s bývalým veliteľom IRA

Britská kráľovná si podala ruku s bývalým veliteľom IRA - Politika Britská kráľovná Alžbeta II. si dnes po prvý raz podala ruku s bývalým veliteľom Írskej republikánskej armády (IRA).

slovakia

left justify in out

img

Britská kráľovná Alžbeta II. si dnes po prvý raz podala ruku s bývalým veliteľom Írskej republikánskej armády (IRA). Jej stretnutie s terajším severoírskym vicepremiérom Martinom McGuinnessom je vnímané ako ďalší symbol pokroku v mierovom procese a v provincii.
      Alžbeta II. a McGuinness sa zišli na súkromnom stretnutí v Belfaste počas umeleckého podujatia, na ktoré nemali médiá prístup. Podľa očakávaní by si však neskôr mali podať ruku aj verejne.
      Stretnutie prišlo 14 rokov po tom, ako IRA ukončila ozbrojený boj proti britskej vláde v Severnom Írsku, kde si konflikt za tri desaťročia vyžiadal tisíce životov vojakov a civilistov. McGuinness označil donedávna ešte nemysliteľnú schôdzku za dôležitý krok k zmiereniu svojich írskych nacionalistov s probritskými unionistami.
      Britská panovníčka sa dosiaľ nikdy nestretla s popredným predstaviteľom dnes už nefungujúcej IRA ani jej politického krídla Sinn Féin. Strana až dodnes odmietala akýkoľvek kontakt s britskou kráľovskou rodinou. IRA v roku 1979 zabila Alžbetinho príbuzného, Lorda Mountbattena. Podľa expertov bol v tom čase hlavným veliteľom organizácie práve McGuinness.
      IRA ukončila ozbrojený boj v roku 1998, menšie odštiepenecké skupiny však naďalej útočili na britské ciele. Súvisiace obavy o bezpečnosť bránili kráľovnej verejne oznámiť cesty do Severného Írska pred samotným príchodom. Terajšia návšteva Alžbety II. a jej manžela princa Philipa je tak prvou vopred oznámenou od vypuknutia násilia v provincii v 60. rokoch. Oficiálne sa koná v rámci osláv jej diamantového jubilea - 60. výročia nástupu na trón. 

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies