Britská kráľovná sa stretla s Merkelovou a previezla člnom po Spréve

NETKY.SK • 24 Jún 2015, 16:19 • 2 min
Britská kráľovná sa stretla s Merkelovou a previezla člnom po Spréve

BERLÍN - Britská kráľovná Alžbeta II. sa dnes v Berlíne stretla s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

slovakia

left justify in out

Svoju programom nabitú trojdňovú štátnu návštevu Nemecka však začala stretnutím s prezidentom Joachimom Gauckom. Potom nastúpila na čln bez strechy a počas plavby si prezrela malebné okolie rieky Spréva v Berlíne. Informovala o tom agentúra AP. 


Kráľovnú (89) a jej manžela princa Philipa (94) dnes privítal v berlínskom paláci Bellevue prezident Gauck a jeho partnerka Daniela Schadtová. Panovníčka s manželom sa tam podpísali do knihy hostí, ale vrátili sa von pred palác a potriasali si ruky s významnými nemeckými predstaviteľmi a osobnosťami. 


Alžbeta sa potom prešla s Gauckom smerom k vojenskej čestnej stráži, ktorá ju oficiálne pozdravila, a armádna kapela zahrala britskú štátnu hymnu "God Save the Queen" (Boh ochraňuj kráľovnú), ako aj nemeckú štátnu hymnu. 


Štvorica sa neskôr vydala na pokojnú plavbu člnom po rieke Spréva. Kráľovská dvojica mávala stovkám školákov, ktorí zaplnili mosty na trase plavby a držali v rukách britské aj nemecké vlajky. 


Kráľovskí manželia sa následne stretli s Merkelovou. Na videu zverejnenom na stránke nemeckej vlády na Facebooku vidieť, ako sa Alžbeta rozpráva s Merkelovou, pritom kráčajú budovou kancelárskeho úradu až na terasu, kde Merkelová ukázala smerom k niekdajšiemu Berlínskemu múru. 


"A tam, kadiaľ ide vlak, tam, tam stál múr... Ja som žila vo Východnom Nemecku, len niekoľko stoviek metrov za týmito koľajami," vysvetľovala Merkelová britskej panovníčke. 

 


V ďalšej miestnosti Merkelová znovu "vrúcne privítala" kráľovnú a pripomenula, že jej návšteva sa koná práve v čase 70. výročia skončenia druhej svetovej vojny v roku 1945. 


Dnes už skôr, na začiatku celodenného programu, zdravili davy mávajúcich ľudí britských kráľovských manželov pred hotelom Adlon, kde boli v noci ubytovaní. Ľudia sledovali, ako vzácni hostia kráčali po červenom koberci a nastupovali do limuzíny Bentley. Tá ich vzala na prehliadku mesta. Kultovú luxusnú britskú značku Bentley odkúpila nemecká automobilová spoločnosť Volkswagen v roku 1998. 


Štvrtok strávi britský kráľovský pár v nemeckej finančnej metropole Frankfurt nad Mohanom. 


V piatok sa kráľovská dvojica plánuje stretnúť s obyvateľmi Berlína na námestí Pariser Platz a potom odcestuje do Dolného Saska na návštevu bývalého nacistického koncentračného tábora Bergen-Belsen. 


Tábor Bergen-Belsen oslobodila 15. apríla 1945 britská armáda. Alžbeta má v pláne navštíviť tamojší pamätník a stretnúť sa s niekoľkými starnúcimi ľuďmi, ktorí pobyt v tábore prežili, a s jeho osloboditeľmi. 


Kráľovná a princ Philip boli na štátnej návšteve Nemecka tiež v máji 1965, máji 1978, októbri 1992 a v novembri 2004. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona