Britská kráľovná sa počas vianočného príhovoru vracala do histórie

NETKY.SK • 25 December 2019, 18:45 • 2 min
Britská kráľovná sa počas vianočného príhovoru vracala do histórie

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. vo svojom vianočnom príhovore vzdala hold mladým environmentálnym aktivistom, ktorí nasledovali príklad švédskej tínedžerky Grety Thunbergovej. Tradičný prejav britskej panovníčky vysielali v dnešných hodinách takmer vo všetkých britských televíziách.

slovakia

left justify in out

Ťažký rok pre Britániu

Alžbeta II. v príhovore konštatovala, že končiaci sa rok nebol pre krajinu najjednoduchší, čím mala na mysli najmä rokovania a spory súvisiace s odchodom Británie z EÚ. Zdôraznila potrebu odpustenia a zmierenia.

 

img

 

Ústupky vedú k zmene

Vyzvala Britov, aby prekonali rozdielne názory a spory, pričom vyjadrila presvedčenie, že aj malé ústupky jednotlivca môžu zmenšiť vážne rozdiely v názoroch."Malé kroky podniknuté s vierou a nádejou môžu pomôcť prekonať dlhotrvajúce a hlboké rozdiely v názoroch, prinášať harmóniu a porozumenie," uviedla kráľovná. Vopred nahrané televízne vystúpenie z Buckinghamského paláca obsahovalo aj klipy so zábermi amerického astronauta Neila Armstronga a posádky rakety Apollo 11 na Mesiaci.

 

 

Pozmenená Armstrongova veta

Alžbeta II. vo svojom prejave pozmenila slávnu Armstrongovu vetu vyslovenú pri jeho prvých krokoch po povrchu Mesiaca, keď uviedla, že tento americký úspech predstavuje obrovský skok "pre ženy aj mužov". Keď sa tieto historické zábery dostali na Zem, milióny z nás sedeli pri televízoroch a sledovali, ako Neil Armstrong urobil malý krok pre človeka a obrovský skok pre ľudstvo - a, samozrejme, pre ženy," povedala kráľovná.

 

"Je to pripomienka pre nás všetkých, že obrovské skoky sa často začínajú malými krokmi," dodala.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

If he were living, #NeilArmstrong would be 86 today. Let's take moment to remember a legend.

Príspevok, ktorý zdieľa Neil Armstrong (@neilarmstrongofficial),

 

Symbolika s vylodením v Normandii

Kráľovná sa vrátila do histórie aj vtedy, keď spomínala na spojenecké vylodenie v Normandii v roku 1944 ako na príklad jednoty v boji za mier. Alžbeta II. spomínala, ako mladí ľudia jej generácie vytrvali vo svojich zápasoch, napríklad v čase, keď Británia čelila nacistickému bombardovaniu v rokoch 1940 a 1941. Podotkla a ocenila, že súčasná mladá generácia našla svoj cieľ v zápase o ochranu životného prostredia a klímy.

 

img

 

Windsorovci na bohoslužbe

Kráľovská rodina sa podľa britských médii vo včerajších hodinách v Sandringhame, kde tradične slávi vianočné sviatky, zúčastnila na bohoslužbe v Kostole sv. Márie Magdalény. Kým manžel 93-ročnej kráľovnej, 98-ročný princ Philip, na pobožnosti nebol, prvýkrát sa na nej zúčastnili šesťročný princ George a štvorročná princezná Charlotte - staršie deti princa Williama a jeho manželky Kate. Ich najmladší syn, ročný princ Louis, zostal doma.

 

 

Prítomný aj princ Andrew

Na omšu sa dostavil aj Williamov otec, princ Charles, s manželkou Camillou. Prítomný bol i princ Andrew, ktorý nedávno oznámil, že sa vzdáva plnenia svojich oficiálnych povinností pre škandál súvisiaci s americkým finančníkom Jeffreym Epsteinom obvineným svojho času z pohlavného zneužívania mladistvých a iných sexuálnych zločinov.

 

 

Harry a Meghan trávia sviatky v Kanade

Mladší syn princa Charlesa, princ Harry, jeho manželka Meghan a ich sedemmesačný syn Archie na pobožnosti v Sandringhame tiež neboli, keďže Vianoce trávia v Kanade spoločne s matkou Meghan, Doriou Raglandovou.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona