Britská kráľovná prehovorila v parlamente, zaviazala sa pokračovať vo vládnutí

NETKY.SK • 21 Marec 2012, 08:03 • 2 min
Britská kráľovná prehovorila v parlamente, zaviazala sa pokračovať vo vládnutí

Britská kráľovná prehovorila v parlamente, zaviazala sa pokračovať vo vládnutí - Politika Britská kráľovná Alžbeta II. dnes verejne obnovila svoj sľub britskému národu.

slovakia

left justify in out

img

Britská kráľovná Alžbeta II. dnes verejne obnovila svoj sľub britskému národu. Osemdesiatpäťročná panovníčka tak urobila na slávnosti v stredovekej sále Westminsterského paláca, kde pri príležitosti 60. výročia svojho nástupu na trón vystúpila s príhovorom pred oboma komorami parlamentu a rozličnými čestnými hosťami.
      Kráľovná vzdala hold parlamentu, svojej rodine a britským ozbrojeným silám, ako jej to predpisuje protokol. Keď však hovorila o 12 premiéroch, ktorí sa počas jej vlády vystriedali vo funkcii a 3500 zákonoch, ktoré jej podpisom nadobudli účinnosť, vyzdvihla mimoriadnu dĺžku a stabilitu svojho pôsobenia na čele britského štátu. Jej slová počúvali aj ostatní traja britskí premiéri Tony Blair, Gordon Brown a David Cameron.
      "Pripomíname si tu našu minulosť, kontinuitu nášho príbehu a výhody odolnosti, vynaliezavosti a tolerancie, ktoré ho vytvorili," povedala kráľovná. "Mala som to privilégium byť svedkom časti týchto dejín a s podporou mojej rodiny sa opätovne zaväzujem k službe našej veľkej krajine a jej občanom teraz i v nasledujúcich rokoch," dodala.
      Na počesť kráľovnej odhalili dnes v parlamente novú sklenú vitráž v okne, ktorá zobrazuje jej erb.
      Dnešný prejav kráľovnej bol súčasťou tohtoročných osláv jej Diamantového jubilea, 60 rokov od nástupu na trón v roku 1952. Podobné prejavy predniesla kráľovná v parlamente už pri svojom Striebornom jubileu v roku 1977 i Zlatom jubileu v roku 2002. 
      Hlavné oslavy Diamantového jubilea sú sústredené do predĺženého víkendu v dňoch 2.-5. júna.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona