Britská kráľovná položila veniec k Hrobu neznámeho vojaka v Paríži

NETKY.SK • 6 Jún 2014, 08:41 • 2 min
Britská kráľovná položila veniec k Hrobu neznámeho vojaka v Paríži

PARÍŽ - Britská kráľovná Alžbeta II. s manželom pricestovali dnes vlakom Eurostar do Paríža na oficiálnu trojdňovú návštevu Francúzska, spojenú s oslavami 7O. výročia vylodenia spojencov v Normandii.

slovakia

left justify in out

Na začiatku návštevy položila spolu s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom veniec k Hrobu neznámeho vojaka pod Víťazným oblúkom v Paríži. Spoločne pri pamätníku vzdali poctu padlým vo vojne, informovala BBC.
      

V piatok sa britský kráľovský pár zúčastní na severe Francúzska jubilejných osláv vylodenia spojeneckých síl v Normandii v roku 1944. 
      

Pozvaním kráľovnej Alžbety II., aby sa zúčastnila spomienkových osláv na Deň-D v rámci oficiálnej návštevy krajiny z nej Francúzsko urobilo najčestnejšiu zo všetkých hláv štátov, ktoré budú v piatok v Normandii. Čiastočne je to osobná pocta kráľovnej a jej 62 rokom vlády, ale tiež francúzsky spôsob vyjadrenia vďačnosti od srdca celej britskej generácii Dňa-D, uviedla BBC.
      

Počas jej návštevy vzdajú Parížania kráľovnej osobitný hold - pomenujú po nej trhovisko s kvetmi - Marché aux Fleurs-Reine Elizabeth II.
      

Ku kráľovnej sa v Paríži pripojili syn Charles a vnuk William s manželkami. 
      

Na večierku usporiadanom k jej narodeninám v rezidencii britského veľvyslanca v Paríži sa kráľovná stretla s francúzskymi a britskými veteránmi druhej svetovej vojny, ktorí oslobodzovali kontinent od nacistického Nemecka a podobné stretnutia bude mať aj v piatok.
      

V piatok večer usporiada francúzsky prezident na počesť kráľovnej Alžbety II. v Elyzejskom paláci v Paríži štátny banket, dodala BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies