Britská kráľovná Alžbeta II. oslávila oficiálne 92. narodeniny

NETKY.SK • 9 Jún 2018, 17:00 • 2 min
Britská kráľovná Alžbeta II. oslávila oficiálne 92. narodeniny

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. mala v sobotu oficiálnu oslavu 92. narodenín. Pri tejto príležitosti sa v centre Londýna konala tradičná výročná vojenská prehliadka, ktorú si pozrela celá kráľovská rodina, uviedla agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Kráľovná sa v svetlomodrom kostýme previezla v kočiari centrom mesta. Jej manžel - princ Philip - po jej boku chýbal. Philip oslávi v nedeľu svoje 97. narodeniny a od vlaňajška sa na verejných podujatiach nezúčastňuje.

 

V ďalšom kočiari nasledovali novomanželia vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu - princ Harry a Meghan Markleová. Manželke princa Williama Catherine robila v kočiari spoločnosť princezná Camilla, manželka následníka trónu princa Charlesa.

Vyvrcholením celej veľkolepej vojenskej prehliadky s viac ako 1000 vojakmi bol prelet kráľovskej letky. Kráľovská rodina ju ako každý rok sledovala z balkóna Buckinghamského paláca.

 

Kráľovná Alžbeta svoje narodeniny oslavuje každý rok dvakrát. V Británii totiž oslavujú panovníci svoje narodeniny tradične vždy druhú júnovú sobotu, keďže vtedy je už v Londýne zvyčajne lepšie počasie. Alžbetine skutočné narodeniny sú pritom 21. apríla. Oslávila ich v súkromí s rodinou.

 

V poradí 40. panovníčka na anglickom tróne od čias Viliama Dobyvateľa (1066-1087) a prapravnučka kráľovnej Viktórie (1837-1901) je podľa stáročnej tradície hlavou anglikánskej cirkvi.

 

Vlády sa ujala 2. júna 1953, vo veku 25 rokov, v deň úmrtia svojho otca Juraja VI. (1936-1953). Dňa 9. septembra 2015 sa stala najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Spojeného kráľovstva, keď v dĺžke vládnutia prekonala svoju praprastarú matku, kráľovnú Viktóriu.

 

Kráľovnej Alžbete II. odstránili z oka sivý zákal



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona