Britská komisia žiada tresty za konské mäso v potravinách

NETKY.SK • 16 Júl 2013, 09:08 • 2 min
Britská komisia žiada tresty za konské mäso v potravinách

LONDÝN - Kontaminácia mäsových výrobkov konským mäsom bola pravdepodobne výsledkom podvodného konania a vinníkov treba potrestať. Píše sa to v druhej správe britskej parlamentnej komisie o škandále, zverejnenej v utorok.

slovakia

left justify in out

"Dôkazy naznačujú, že existuje komplexná sieť spoločností, ktoré obchodujú s nesprávne označeným hovädzím mäsom a výrobkami z neho, a to je podvodné a nezákonné. Sme sklamaní pomalým tempom vyšetrovania a chceli by sme záruku, že tam, kde dôkazy ukazujú na podvodné alebo ilegálne konanie, budú vyvedené potrebné dôsledky," vyhlásila na margo správy vydanej nadstraníckou parlamentnou komisiou pre životné prostredie, potraviny a záležitosti vidieka jej predsedníčka Anne McIntoshová. 

Vo svojej správe komisia kritizuje aj maloobchodníkov, ktorí podľa nej mali byť ostražitejší najmä v prípadoch, kde bol dodávateľský reťazec príliš komplexný. Navrhuje pravidelné testovanie mäsa a mäsových výrobkov a hlásenie výsledkov štátnemu potravinovému dozoru. "Spotrebitelia potrebujú vedieť, že to, čo si kupujú, je naozaj tým, čo je napísané na obale," dodala McIntoshová s tým, že náklady na testovanie by mali niesť maloobchodníci sami a nemali ich premietať do koncových cien. 

Európsky škandál s konským mäsom vypukol v januári, keď sa v mrazených hamburgeroch z britských a írskych supermarketov našli stopy konskej DNA, čo spochybnilo bezpečnosť európskeho dodávateľského systému. Britská komisia však uznala, že rozsah škandálu nebol až taký veľký, ako predpokladala vo svojej prvej správe vo februári. Pri previerkach vo všetkých krajinách EÚ sa podľa nej viac ako 1 % konského mäsa našlo iba v 4,66 % testovaných produktov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona