Britská ekonomika upadne do recesie, tvrdí Goldman Sachs

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 09:22 • 2 min
Britská ekonomika upadne do recesie, tvrdí Goldman Sachs

BRATISLAVA - Britská ekonomika sa v dôsledku odhlasovania odchodu z Európskej únie v minulotýždňovom referende pravdepodobne do roka prepadne do recesie. Výsledok referenda však zároveň ochromí aj rast svetovej ekonomiky. Uviedli to v nedeľu vplyvní ekonómovia banky Goldman Sachs.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Teraz očakávame, že britská ekonomika začiatkom roka 2017 klesne do miernej recesie," napísali v liste klientom ekonómovia Jan Hatzius a Sven Jari Stehn. Výsledok minulotýždňového referenda podľa nich v nasledujúcich 18 mesiacoch kumulatívne uberie britskému hrubému domácemu produktu (HDP) 2,75 %. Zároveň však prognózujú negatívne dopady na európske ekonomiky a hospodárstvo USA. V priebehu nadchádzajúcich dvoch rokov by podľa Goldman Sachs mal HDP eurozóny v priemere vzrásť o 1,25 %. Odhad banky pred odhlasovaním odchodu Británie z únie počítal s tempom rastu na úrovni 1,5 %. Americká ekonomika podľa banky v druhej polovici roka posilní o 2 %, čo je pokles v porovnaní s predošlým odhadom, ktorý rátal s rastom o 2,25 %.

 

Banka Goldman Sachs ďalej uviedla, že po zverejnení výsledku britského referenda vznikli tri hlavné riziká. Reálne výmenné relácie sa pravdepodobne zhoršia a firmy pravdepodobne obmedzia svoje investície vzhľadom na neistotu, ktorá vzrástla na základe výsledku hlasovania. Tretím rizikom je sprísnenie finančných podmienok v dôsledku kolísania výmenných kurzov a nedostatkov rizikových aktív, ako sú akcie a podradné dlhopisy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies