Britská ekonomika sa v 3. štvrťroku dostala z recesie

NETKY.SK • 25 Október 2012, 12:25 • 2 min
Britská ekonomika sa v 3. štvrťroku dostala z recesie

Britská ekonomika sa v 3. štvrťroku dostala z recesie - Svet Britská ekonomika sa v 3.

slovakia

left justify in out

img

Britská ekonomika sa v 3. štvrťroku dostala z recesie a vrátila sa k rastu. Ekonomiku podporili olympijské hry a tempo rastu prekonalo očakávania odborníkov.
      Medzikvartálne sa britský hrubý domáci produkt (HDP) v trojmesačnom období od júla do konca septembra zvýšil o 1 %, informoval britský štatistický úrad ONS. Predaj vstupeniek na olympiádu pridal k tempu rastu 0,2 percentuálneho bodu. Ekonómovia v priemere očakávali rast na úrovni 0,6 %.
      To znamená, že britská ekonomika sa v 3. kvartáli dostala z recesie, v ktorej sa nachádzala počas predchádzajúcich 9 mesiacov. Tempo rastu bolo najvyššie za uplynulých 5 rokov.
      Sektor služieb, na ktorý pripadá v Británii 75 % ekonomickej aktivity, sa v 3. štvrťroku zvýšil o 1,3 %, čo je najviac za 5 rokov. Produkcia vzrástla o 1,1 %, čo je najviac za vyše dva roky, a spracovateľský sektor o 1 %. Stavebná produkcia klesla o 2,5 %, je to už jej tretie kvartálne zníženie po sebe.
      Na medziročnej báze britský HDP stagnoval. Ekonómovia však počítali s jeho 0,5-% poklesom.

Zdroj: TASR/Bloomberg, BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies