Britská ekonomika dosiahne v tomto roku rast 1,4 %

NETKY.SK • 10 August 2011, 15:31 • 2 min
Britská ekonomika dosiahne v tomto roku rast 1,4 %

Britská ekonomika dosiahne v tomto roku rast 1,4 %

slovakia

left justify in out

Anglická banka (Bank of England, BoE) v najnovšej štvrťročnej správe o vývoji inflácie odhaduje, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny dosiahne v tomto roku prírastok 1,4 %, čo bude menej, než predpokladala začiatkom roka.
      Guvernér BoE Mervyn King dnes na tlačovej konferencii k správe povedal, že Británia dosiahne do dvoch rokov rast HDP približne 2,7 %. Podľa neho má inflácia "dobrú šancu" dosiahnuť tento rok hranicu 5 %, hoci banka má cieľ udržiavať medziročný rast spotrebiteľských cien do 2 %. King dodal, že miera inflácie by sa mala na budúci rok prudko znížiť.
      Základná úroková sadzba BoE zostáva mimoriadne nízka, 0,5-%, ale hospodársky rast je slabý aj v dôsledku úspornej vládnej politiky.
      Banka upozorňuje v správe na riziko, ktoré súvisí s  obmedzovaním príjmov domácností. Prejaví sa v poklese domáceho dopytu.
      Šéf BoE považuje za najväčšiu hrozbu pre globálnu ekonomiku nepriaznivý vývoj v eurozóne. Vrie v nej obrovská dlhová kríza, ktorá prinútila troch jej členov, aby požiadali o záchranné úvery, a teraz sa jej tieň dostal už aj nad Taliansko a Španielsko.
      King uviedol, že BoE zostal priestor na uvoľňovanie menovej politiky; jej súčasťou môže byť aj nakupovanie štátnych dlhopisov. Nadviazal tak na postoj americkej centrálnej banky Fed, ktorá v utorok (9. 8.) uviedla, že v budúcnosti bude uvažovať o ďalšej peňažnej podpore najsilnejšej ekonomiky sveta.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies