Britská centrálna banka ponechala sadzby na historickom minime, čaká na referendum

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 16:20 • 2 min
Britská centrálna banka ponechala sadzby na historickom minime, čaká na referendum

LONDÝN - Britská centrálna banka dnes ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú, pod čo sa nemalou mierou podpísala neistota v súvislosti s budúcotýždňovým hlasovaním Britov o zotrvaní v či vystúpení krajiny z Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Hlavná úroková sadzba tak po jednohlasnom rozhodnutí vedenia Bank of England (BoE) aj naďalej zostáva na historickom minime 0,5 %. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.

 

Podľa banky by prípadné hlasovanie za odchod krajiny z Európskej únie "výrazne zmenilo vyhliadky v oblasti vývoja ekonomiky a inflácie". Podľa BoE by rozhodnutie v prospech takzvaného brexitu mohlo negatívne ovplyvniť správanie spotrebiteľov a ich výdavky a rovnaký vývoj očakáva pri investíciách firiem, kde banka počíta s ich odložením na neskoršie obdobie.

 

Referendum o tom, či krajina zotrvá v Európskej únii, je stanovené na 23. júna a čím viac sa tento termín blíži, tým viac zvyšuje nervozitu vo firmách, na trhoch aj v centrálnej banke. Niektorí ekonómovia upozorňujú, že rozhodnutie o odchode Británie z EÚ by mohlo viesť k poklesu kurzu britskej libry až o 20 % a k stlačeniu ekonomiky späť do recesie.

 

Aj Bank of England sa obáva prípadného rozhodnutia voličov v prospech odchodu krajiny z EÚ. Podľa centrálnej banky by to spôsobilo výrazný pokles kurzu libry, čo by následne zvýšilo spotrebiteľské ceny. V takom prípade bude BoE čeliť dileme, či zvýšiť úrokové sadzby s cieľom stlačiť infláciu, no zároveň by tým poškodila ekonomiku, alebo ich ponechať na historickom minime, čo by však zasa krajinu vystavilo rastu cien.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies