Britská centrálna banka možno zverejní svoje plány

NETKY.SK • 7 August 2013, 08:23 • 2 min
Britská centrálna banka možno zverejní svoje plány

LONDÝN - Mark Carney bude v stredu čeliť svojmu prvému testu v úlohe guvernéra britskej centrálnej banky (BOE), ktorá by mala verejnosti objasniť, akými opatreniami chce zabrániť ďalšiemu stúpaniu úverových nákladov a podporiť ekonomiku krajiny.

slovakia

left justify in out

O zverejnenie plánov banky guvernéra požiadal minister financií George Osborne a Carney spolu ďalšími predstaviteľmi BOE pravdepodobne podporia návrh poskytovať investorom jasnejší výhľad o tom, ako dlho banka udrží úrokové sadzby na súčasnej extrémne nízkej úrovni. Obdobné informácie o budúcich krokoch poskytuje stále viac veľkých centrálnych bánk v snahe pomôcť národným ekonomikám prekonať následky finančnej krízy. 

"Oživovanie britského hospodárstva by mohlo rýchlo stratiť dych, ak začnú stúpať hypotekárne úverové sadzby, úlohou BOE je preto teraz poskytnúť informácie o svojich plánovaných krokoch a uistiť trhy, že stimulačný program neukončí predčasne," povedal agentúre Reuters bývalý ekonóm banky Rob Wood. 

Niektorí vysokí predstavitelia BOE však v minulosti vyjadrili obavy z toho, že poskytovanie informácií vopred by im zviazalo v oblasti menovej politiky ruky. Banka teda pravdepodobne miesto pevného termínu ukončenia stimulov naviaže svoje rozhodnutie o zmene úrokových sadzieb na pokles miery nezamestnanosti na istú úroveň, zvýšenie inflačných očakávaní alebo podobný ukazovateľ. Rovnakým spôsobom informácie o svojich budúcich krokoch poskytuje americký Fed.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies