Britom sa rapídne zhoršuje životná úroveň, potraviny dražejú a mnohí z nich nemajú na dovolenky

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 07:53 • 2 min
Britom sa rapídne zhoršuje životná úroveň, potraviny dražejú a mnohí z nich nemajú na dovolenky

LONDÝN – Brexit začínajú pociťovať hlavne domácnosti, ktoré ostávajú v nemom úžase. V obchodoch vidia výrazný nárast cien potravín dovážaných z Európy.

slovakia

left justify in out

Na takéto nemilé prekvapenie si budú musieť Briti zvyknúť, upozornil Inštitút pre fiškálne štúdie (IFS) vo svojej najnovšej správe. Ďalším negatívom je, že mzdy Britov stagnujú, ich bežné účty rastú a ich životná úroveň sa pomaly, ale isto znižuje. Podiel dovážaných potravín do Spojeného kráľovstva z EÚ tvorí až 70%.

 

Podľa prieskumu pracovníci z Inštitútu dospeli k výsledkom, že chudobnejšia časť obyvateľstva vynakladá na potraviny takmer štvrtinu svojho príjmu, zatiaľ čo ľudia s najvyššími platmi minú na potraviny len desatinu príjmu. Za rapídnym zvyšovaním dovážaných tovarov sú zmeny colných taríf či menových kurzov, ktoré výrazne ovplyvňujú ceny potravín. Na tieto procesy najviac doplatia domácnosti s nižšími príjmami, ktoré budú musieť zaplatiť viac ako boli zvyknutí.

 

Kurz libry utrpel po minuloročnom referende a klesol až o 12%. Inflácia vzrástla na štvorročné maximum a ceny potravín, ktoré dlho brzdil konkurenčný boj medzi supermarketmi, začali aj napriek tomu stúpať. Situácia pre Britov nebola taká vážna ani počas ekonomickej krízy v roku 2008, kedy došlo k 8,7% nárastu cien tovarov v porovnaní so súčastnou situáciou.

 

Je ešte skoro hovoriť aký bude konečný dopad po brexite na ceny produktov dovážaných z členských krajín, keďže sa nevie predpokladať či Briti dosiahnu dohodu o voľnom obchode alebo zotrvaní v colnej únii EÚ. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies