British Telecom zvažuje prevzatie spoločností O2 alebo Orange

NETKY.SK • 26 November 2014, 18:03 • 2 min
British Telecom zvažuje prevzatie spoločností O2 alebo Orange

BONN - Britská spoločnosť British Telecom (BT) sa chce vrátiť do oblasti mobilných komunikácií a zvažuje možnosť kúpy jedného z dvoch konkurentov: španielskej Telefónica O2 alebo spoločného podniku Deutsche Telekom a Orange pod názvom Everything Everywhere (EE). Informoval o tom denník Handelsblatt.

slovakia

left justify in out

Deutsche Telekom a francúzsky Orange totiž uvažujú o odchode z britského mobilného trhu. Firmy, ktorých spoločných podnik EE je najväčším mobilným operátorom v Británii, potvrdili rokovania s British Telecom. Spoločnosti preverujú rôzne možnosti posilnenia trhovej pozície EE s cieľom zvýšiť jeho hodnotu. Rokovania s BT sú v úvodnom štádiu, a preto nie je isté, či vôbec k transakcii napokon dôjde. BT má v prípade neúspechu záujem aj o prevzatie britskej dcéry španielskej spoločnosti Telefónica O2.
     

Deutsche Telekom v roku 1999 uskutočnil svoju najväčšiu akvizíciu, keď v prepočte za 10 miliárd eur kúpil spoločnosť One2One. Neskôr operátora premenoval na T-Mobile UK, na britskom trhu však mal až štvrtú priečku. V roku 2010 spojil svoje aktivity s francúzskym operátorom Orange v spoločnom podniku, ktorý vstúpil na trh pod názvom Everything Everywhere. Chýba mu však silnejšie zastúpenie v oblasti pevných a káblových sietí, čo by mohol vykompenzovať práve BT, ktorý má silnú pozíciu v oblasti komunikačných riešení, sieťových a informačných služieb.
     

Uvedenie akcií EE na britskú burzu je zatiaľ nepravdepodobný scenár odchodu z oblasti mobilných služieb. Do úvahy preto prichádza partnerstvo s poskytovateľmi v oblasti pevných a káblových sietí, v čom môže byť BT najlepšou voľbou.
     

Prípadnému spojeniu nahráva do karát aj postoj protimonopolných úradov, ktoré už neodmietajú silných hráčov na trhu. Dôvodom je snaha amerických gigantov AT&T a America Móvil získať časť európskeho trhu. Vlani sa do zameriavača AT&T dostal Vodafone, America Móvil zas kúpil väčšinu rakúskej trhovej jednotky Telekom Austria. Nepodarilo sa mu však získať kontrolu nad holandským KPN a nezabránil ani španielskej Telefónica O2 v kúpe nemeckého E-Plus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies